duminică, aprilie 11, 2021
Administrație

200 de milioane de euro au pierdut Râmnicul și localitățile învecinate. Mircia Gutău și Andi Davidescu (directorul ETA) vor să refacă Zona Metropolitană pentru a accesa bani europeni

455Vizualizari
Zona Metropolitană Rm. Vâlcea (care includea municipiul și alte 17 localități învecinate) a fost desființată în urmă cu câțiva ani. Acest lucru a dus la pierderea a 200 de milioane de euro de la Uniunea Europeană, bani care ar fi ajutat la dezvoltarea rețelei rutiere, dar mai ales la sprijinirea turismului vâlcean.

Ion Ungureanu, primar Muereasca: „Avem obiective deosebit de frumoase în judeţ, dar trebuie valorificate”

Liberalul Ion Ungureanu, primarul din Muereasca, a dezvăluit că, prin această Asociație de Dezvoltare Intercomunitară, fiecare localitate din jurul Râmnicului și-ar fi rezolvat o bună parte dintre problemele de infrastructură. „Imaginați-vă doar că aveam transport în comun, pe traseul Călimăneşti, Muereasca, Băile Olăneşti, Ocnele Mari, Băile Govora. Adică, turiștii ar fi fost sprijiniți să viziteze zonele respective. Iar asta ar fi generat sume importante de bani în bugetul localităților și al județului. Acum, dacă ajunge cineva cu trenul sau cu autobuzul în Râmnic, nu poate merge la Mănăstirea Frăsinei, pentru că află că sunt autobuze rare. Dacă mijloacele de transport în comun ar fi circulaut din oră în oră, alta ar fi fost situația. Îmi aduc aminte că Zona Metropolitană a fost la un pas să acceseze 200 de milioane de euro, dar s-a găsit cineva de la Primăria Râmnicului să o desființeze. Toți primarii eram de acord s-o înfiinţăm şi chiar vorbisem care ar fi prioritățile fiecărei localități. Lucram deja la proiect. Sunt convins că, până la ora actuală, am fi obţinut banii respectivi de la Uniunea Europeană. Din ce ştiu, era în plan să fie realizat şi un teleferic spre Muntele Cozia. Am fost odată la Piatra Neamț şi am rămas surprins cât de bine îşi valorifică potențialul turistic cei de acolo. Pleci cu telefericul și urci pe munte… Acolo, sus, e un restaurant, de unde admiri o panoramă superbă. Noi de ce nu am face aşa ceva la Vâlcea? Și nu doar asta… Avem obiective deosebit de frumoase în judeţ, însă trebuie valorificate mai mult”, a precizat Ion Ungureanu.

Ion Ungureanu, primar Muereasca: „Zona Metropolitană reprezintă o posibilitate imensă de a ne dezvolta”

Potrivit alesului PNL, proiectul de reînfiinţare a Zonei Metropolitane ar putea prinde din nou contur, în perioada următoare. „Am discutat cu domnul primar Mircia Gutău (FOTO – în dreapta) și cu domnul director de la ETA, Andi Davidescu (FOTO – în stânga), care au fost foarte deschiși să refacem, într-un viitor cât mai apropiat, Zona Metropolitană, care pune în valoare toată zona de lângă municipiu. Mai ales că urmează o nouă sesiune de accesare a fondurilor europene! Am vrut să obţinem banii europeni, pentru a face ceva frumos pentru județ. Chiar am discutat şi cu domnul director de la ETA și ne-a spus că are o bază de autobuze ce poate asigura transportul în comun peste tot în jurul Râmnicului, spre fiecare localitate. Trebuie să fim conştienţi că Zona Metropolitana reprezintă o posibilitate imensă de a ne dezvolta”, a mai adăugat primarul PNL din comuna Muereasca, Ion Ungureanu.