luni, iunie 24, 2024
Politică

33 de ani de liberalism vâlcean. „Ne mândrim cu trecutul și ne angajăm pentru viitor”

580Vizualizari

COMUNICAT DE PRESĂ

14 februarie este Sărbătoarea liberalilor vâlceni, este data la care în 1990 personalități ca Gheorghe Bobei, Nicolae Jivan, Dinu Cătușanu, Ilie Boiangiu, Elena Ceaușu și Petre Gheorghe Govora au reînființat filiala Vâlcea a Partidului Național Liberal după căderea comunismului.
Actul lor a restabilit legătura cu lunga și glorioasa tradiție a liberalismului românesc pe meleaguri vâlcene. Corifeii Revoluției de la 1848 și ai Unirii de la 1859 au fost purtători ai ideilor liberale care s-au concretizat prin înființarea Partidului Național Liberal. La Vâlcea, organizația PNL a fost înființată în 1875 și prin Dumitru Simulescu a asigurat conducerea județului între 1876-1888. La cumpăna dintre veacurile al XIX-lea și al XX-lea organizația PNL Vâlcea era una dintre cele mai puternice din țară, fiind condusă, la un moment dat, chiar de către Ion I.C. Brătianu. Este perioada în care, liberalismul vâlcean s-a afirmat prin Alexandru Crăsnaru, Ion Th. Florescu, Constantin C Dissescu, Valeriu Urșianu, Ștefan Filipescu, Eliodor Constantinescu, contribuind în mod substanțial la făurirea României Mari și dezvoltarea acesteia.
Generației care a asigurat guvernarea performantă liberală dintre 1922 și 1926 i-a urmat o alta – reprezentată de Ion Nicolescu, Traian Simian, Nicolae Balotescu, Eugen Bădescu – care a lucrat sub președinția lui I.G. Duca contribuind la dezvoltarea României interbelice. Ieșit din dictaturile carlistă și antonesciană, liberalismul vâlcean, la fel ca acela românesc în general, s-a bucurat de o oarecare libertate în anii 1945-1947 până când Partidul a fost scos în afara legii de către comuniști.

În cei 33 de ani de activitate de la reînființare, filiala vâlceană a fost una dintre cele mai puternice ale PNL într-o zona dominată de stânga. Astfel, dacă la alegerile din mai 1990 am trimis în Parlament un singur reprezentat în persoana profesorului Gheorghe Voinea, astăzi PNL Vâlcea are doi deputați, Cristian Buican, Laurențiu Nicolae Cazan, și un senator, Claudia Mihaela Banu. De asemenea, filiala are 47 de primari, 13 consilieri județeni și 438 de consilieri locali.
Pe durata activității sale, Filiala PNL Vâlcea a fost și este în slujba cetățenilor. Ne-am onorat întotdeauna angajamentele și am lucrat cu abnegație în folosul comunității, încercând să fim la înălțimea tradiției ai cărei purtători suntem.
La ceas aniversar ne aplecam fruntea cu respect în fața înaintașilor, le aducem omagiu pentru activitatea depusă și ne angajăm în fața concetățenilor noștri pentru ca prin noi înșine să construim o Românie dreaptă, mai puternică și mai respectată, în care fiecare să trăiască mai bine!
• Filiala PNL Vâlcea