vineri, iunie 5, 2020
Diverse

90 de tineri din 15 judeţe au participat la Tabăra Naţională „Artă în natură”, de la Centrul de Agrement Cozia din stațiunea Calimănești Căciulata

193Vizualizari

În perioada 29 august – 2 septembrie, a avut loc prima ediție a Taberei Naționale „Artă în natură”. Acesta a fost organizată de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vâlcea, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, Palatul Copiilor Rm. Vâlcea, Parcul Național Cozia şi Arhiepiscopia Râmnicului. Tabăra a fost finanțată de Ministerul Tineretului și Sportului. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc joi, 29 august, la Centrul de Agrement Cozia din stațiunea Calimănești Căciulata. Tabăra a fost onorată de prezenţa a 90 tineri din 15 județe: Călărași, Teleorman, Ialomița, Olt, Gorj, Dolj, Argeș, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Vaslui, Iași, Bihor, Maramureș, Vâlcea și, bineînţeles, din municipiul București.
„Tabăra s-a adresat tinerilor cu înclinații și abilități în domeniul artelor, care sunt interesați să învețe tehnici noi, să desfășoare chiar în mijlocul naturii activități și ateliere, atât artistice, cât și ecologice și recreative. Obiectivele s-au referit, aşadar, la dezvoltarea creativității și a abilităților inovative în domeniul artei printre tineri, la creșterea gradului de informare a acestora privind efectele benefice ale activităților nonformale în natură, precum și la încurajarea implicării tinerilor în activităţi de protejare şi conservare a mediului înconjurător. Într-un spațiu natural și ecologic, Tabăra Naţională „Artă în natură” le-a oferit tuturor participanţilor o experiență reală de învățare și de integrare într-o echipă de tineri dornici să-și dezvolte abilitățile, imaginația și creativitatea. Tabăra a fost o bună pledoarie pentru practicarea activităților artistice în natură, ca alternativă la consumul excesiv de gadgeturi. Practicând activități artistice și nonformale în aer liber, tinerii își vor putea stimula o stare de spirit pozitivă și își vor crește stima de sine”, au transmis reprezentanţii DJST Vâlcea, instituţie condusă de Bogdan Marinescu.

Profesorii Adrian Luţă şi Mihaela Bobocu au coordonat atelierele de creaţie

Locația în care s-a desfășurat această tabără – Centrul de Agrement Cozia, care e situat în staţiunea Călimăneşti Căciulata – e considerată „perla” staţiunilor de pe Valea Oltului şi favorizează contactul tinerilor cu natura. „În aer liber, tinerii devin mai conştienţi, având ocazia să-şi folosească toate simţurile; explorând natura, ei își dezvoltă atenția, spiritul de observație și capacitatea de a învăța. Principalele activități derulate în cadrul Taberei au fost atelierele de creație – pictură și grafică, origami, quiling, artă decorativă, împletituri și cusături, activitățile de ecologizare în Parcul Național Cozia, drumețiile montane, vizitele culturale şi jocurile interactive. Atelierele de grafică și pictură au fost coordonate de profesorul Adrian Luță, iar cele de origami, quiling, artă decorativă, împletituri și cusături – de profesoara Mihaela Bobocu. Cu acest prilej, tinerii şi-au dezvoltat creativitatea și abilitatea inovativă prin confecționarea de obiecte decorative din materiale reciclabile, şi-au valorificat talentul şi au dobândit o atitudine responsabilă privind folosirea resurselor naturale, au dezvoltat o conduită ecologică și au conștientizat rolul mediului înconjurător în viața lor, precum și importanța ocrotirii acestuia. Suntem convinşi că drumețiile și activitățile de ecologizare din Parcul Național Cozia i-au ajutat pe tineri să-și însuşească un comportament responsabil fața de natură, descoperind astfel flora și fauna, să dobândească noi cunoștințe și abilități, să-şi dezvolte spiritul de echipă”, au mai precizat reprezentanţii DJST Vâlcea.
Ziua de joi 30 august a fost rezervată unei excursii, prilej cu care cei 90 de tineri au vizitat Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni, Muzeul Trovanților, vestitele Cule de la Măldărești, Mănăstirea Hurezu, precum și alte obiective culturale și turistice din judeţ. Festivitatea de închidere a Taberei a avut loc luni 2 septembrie. În cadrul acesteia, a fost organizată o expoziție cu lucrările realizate de participanți pe toată durata evenimentului. Altfel, de menţionat mai este şi faptul că această ediție a Taberei Naționale „Artă în natură” a beneficiat şi de susținerea Arhiepiscopiei Râmnicului, care a oferit o masă tuturor participanților, la Mănăstirea Cozia.