sâmbătă, aprilie 13, 2024
Handbal

Adio, titlu!? Consiliul de Administraţie al FRH a decis contra Vâlcii: din sezonul 2019-2020 al Ligii Florilor se va mai juca doar restanţa Slobozia – Bucureşti!

1.11KVizualizari
La doar câteva zile după ce Consiliul de Administraţie al FRH şi-a dat acordul pentru ca Liga Florilor să se încheie pe teren (conform binecunoscutului calendar cu două turnee de sală şi două etape normale), oficialii forului handbalistic din Capitală şi-au schimbat opinia. Ţinând cont de deciziile EHF, care a amânat Final Four-ul Ligii Campionilor, dar şi de restricţiile de circulaţie dintr-o localitate în alta, care ar putea intra în vigoare din 15 mai, Federaţia condusă de Alexandru Dedu a realizat un alt program pentru încheierea sezonului actual.

FRH a propus şi varianta contestată de oficialii vâlceni, ca titlul naţional să fie acordat după modelul norvegian

Printre altele, s-a vehiculat şi varianta ca sezonul să fie suspendat, dar în acest caz erau două cazuri posibile. În primul rând, FRH a propus închiderea campionatului fără a mai fi acordate titlul şi medaliile aferente. Pe de altă parte, oficialii de la Bucureşti au luat însă în calcul şi posibilitatea ca, la stabilirea campioanei, să se procedeze după modelul norvegian, ceea ce ar reprezenta un lucru foarte grav pentru SCM Rm. Vâlcea. În speţă, ar fi fost vorba de împărţirea numărului total de puncte acumulate la numărul de meciuri jucate, echipa cu cel mai bun procentaj urmând a intra în posesia titlului. În acest caz, trofeul ar fi poposit la CSM Bucureşti, datorită faptului că gruparea din Capitală a adunat 43 de puncte în doar 17 meciuri, în timp ce formaţia antrenată de Florentin Pera a strâns tot atâtea, dar în 18 etape.

Federaţia a renunţat la disputarea celor şapte runde finale, dar nu şi la restanţa dintre Slobozia şi Bucureşti

Cea de-a 3-a variantă vehiculată, era şi cea mai cinică! Astfel, din start, FRF a renunţat la ideea de a se mai disputa toate cele şapte runde finale programate iniţial din Liga Florilor, singura partidă care se va mai juca din întrecerea internă fiind restanţa dintre AHCM Slobozia şi CSM Bucureşti, din cadrul etapei a 16-a, care ar urma să aibă loc pe 24 iunie. În cazul unei victorii, mai mult decât probabilă, având în vedere diferenţa netă de valoare dintre cele două combatante care se vor întâlni luna viitoare, Cristina Neagu & Co. vor acumula 3 puncte în plus faţă de SCM Rm. Vâlcea (fiecare având câte 18 meciuri jucate), aşa că echipa din Capitală va fi încoronată campioană.
Toate variantele de încheiere a sezonului au fost prezentate membrilor Consiliului de Administraţie al FRH, care s-a întrunit în şedinţă extraordinară în cursul zilei de luni, 4 mai. Potrivit prosport.ro, ultima dintre propuneri – aceea de a se mai disputa doar restanţa Slobozia – Bucureşti, după care să fie acordat titlul naţional – a adunat 11 voturi „pentru” şi 5 „contra”! De menţionat este faptul că, pe data de 18 mai, FRH va reevalua situaţia, iar în funcţie şi de restricţiile ce vor fi impuse în continuare de autorităţi va decide dacă „ţintarul” actual va rămâne bătut în cuie.

Conducătorii de la AHCM Slobozia nu sunt de acord cu ideea de a disputa doar meciul din 24 iunie

Prin disputarea restanţei cu CSM Bucureşti, AHCM Slobozia va îndeplini „baremul” fixat, de a avea cel puţin 18 meciuri jucate. Iar, dacă se va impune în partida din 24 iunie, va scăpa chiar de „lanterna roşie” a clasamentului! Cu toate acestea, oficialii echipei din Ialomiţa au declarat deja că nu sunt de acord cu planul Federaţiei şi au susţinut că nu vor disputa meciul programat pe 24 iunie. „Vă spun din start că Slobozia nu va face jocurile nimănui. Nu mi se pare normală această decizie, să venim noi și să jucăm un meci pe 24 iunie. Ori sunt programate toate etapele, dacă se mai poate, ori niciuna! Mai ales că s-ar putea să nu mai avem cu cine juca, deoarece cinci dintre jucătoarele noastre îşi termină contractele pe 31 mai. Ce facem, dacă fetele nu vor dori să mai stea o lună în plus să joace pentru noi?”, a declarat Nicolae Goidea, preşedintele de la AHCM Slobozia, pentru gsp.ro.

Deşi unele echipe vor rămâne cu 17 meciuri, clasamentul Ligii Florilor nu va mai suferi modificări importante

În motivarea deciziei de a se mai disputa doar restanţa Slobozia – Bucureşti, decisivă pentru titlul naţional, oficialii FRH au precizat că deşi vor mai fi şi alte grupări din Liga Florilor care vor mai rămâne cu 17 meciuri în cont, configuraţia clasamentului nu va mai cunoaşte schimbări deosebite, care să afecteze, de exemplu, prezenţa în cupele europene sau lupta pentru evitarea retrogradării. Astfel, pentru locurile 5-8, ocupate în prezente de Dunărea Brăila, Gloria 2018 Bistrița, Măgura Cisnădie și HC Zalău, prima dintre acestea are 30 puncte, iar restul câte 27. Un al 18-lea meci disputat de cele patru formaţii ar modifica schimba ierarhia, dar fără efect pentru calificarea în competiţiile europene, deoarece României i-au fost alocate doar 4 locuri pentru sezonul viitor. În subsolul ierarhiei, CSM Slatina și Rapid București, chiar şi dacă vor obţine victorii în al 18-lea meci, nu mai pot urca nicio poziţie.

HANDBAL FEMININ / LIGA FLORILOR

Variantele propuse de FRH pentru încheierea sezonului:
1) închiderea campionatului cu înghețarea clasamentelor actuale, fără acordare de titlu / medalii;
2) închiderea campionatului cu înghețarea clasamentului întocmit conform modelului norvegian: număr de puncte împărțit la număr de meciuri, cu acordare de titlu / medalii
3) închiderea campionatului după disputarea restanţei AHCM Slobozia – CSM Bucureşti (din etapa a 16-a), cu acordare de titlu / medalii