miercuri, aprilie 23, 2025
Fotbal Județean

AJF Bihor a „îngheţat” sezonul judeţean 2019-2020! Vezi ce soluţie s-a ales pentru desemnarea campioanei!

1.19KVizualizari
La începutul lunii aprilie, conducerea AJF Suceava a „îngheţat” sezonul 2019-2020 în fotbalul judeţean, din cauza pandemiei de Covid-19. „Mai devreme sau mai târziu, aşa se va întâmpla peste tot!”, a spus atunci preşedintele Ciprian Anton, dar nimeni nu l-a luat în serios. Ei bine, săptămâna aceasta, la aceeaşi concluzie au ajuns însă şi oficialii de la AJF Bihor, după ce i-au consultat în prealabil pe toţi reprezentanţii cluburilor din competiţiile locale.

Dintre echipele care fac parte din cele două ligi bihorene, doar patru n-au fost de acord cu „îngheţarea”

„În urma semnalelor primite de la echipele participante, s-a ajuns la concluzia că, la nivel judeţean, nu pot fi îndeplinite condiţiile prevăzute în protocolul medical elaborat de Ministerul Sănătăţii, Ministerul Tineretului şi Sportului şi Federaţia Română de Fotbal, pentru a putea fi reluate antrenamentele, iar mai apoi competiţiile (lipsa condiţiilor de cantonament, dar şi banii necesari pentru efectuarea testărilor obligatorii). Majoritatea echipelor participante se află în situaţii dificile din punct de vedere financiar, autorităţile locale diminuând fondurile alocate sportului, redirecţionând aceste sume spre lupta pentru combaterea răspândirii virusului. În cazul reluării activităţii şi întocmirii unui calendar competiţional comprimat, echipele s-ar fi aflat în imposibilitatea susţinerii jocurilor din timpul săptămânii din cauza faptului că marea majoritatea a jucătorilor muncesc. În urma consultărilor cu reprezentanţii echipelor participante, 12 dintre cele 16 formaţii de Liga a 4-a (au fost 2 voturi împotrivă şi 2 abţineri prin nereturnarea chestionarelor la termen) au solicitat îngheţarea sezonului, în timp ce echipele din Liga a 5-a au susţinut acest demers în unanimitate. Astfel, conducerea AJF Bihor a solicitat avizul FRF pentru a putea lua (prin Comitetul de Urgenţă, iar mai apoi prin Comitetul Executiv) decizia de îngheţare al sezonului 2019-2020”, a transmis forul prezidat de Radu Traian Bitea.

Ca şi la Vâlcea, unde Minerul Costeşti e lideră detaşată, formaţia CAO 1910 Oradea are un avans confortabil

AJF Bihor a găsit şi soluţiile ideale pentru finalizarea sezonului, iar din acest punct de vedere merită evidenţiat faptul că situaţia de acolo e aproape la fel ca la Vâlcea, lidera Ligii a IV-a (CAO 1910 Oradea) având un avans consistent faţă de principalele rivale, astfel că poate fi declarată campioană. La fel cum s-ar putea întâmpla, de exemplu, şi în Superliga judeţeană din Vâlcea, unde Minerul Costeşti are un ecart de 12 puncte faţă de Cozia Călimăneşti.
„Menţionăm faptul că la nivelul Ligii a 4-a situaţia e clară, echipa aflată pe primul loc, ACS CAO 1910 Oradea, având un avans considerabil (7 puncte şi un meci mai puţin disputat) faţă de ocupanta locului 2, respectiv 14 puncte faţă de următoarele clasate. În aceste condiţii, reprezentanţii Ligii a 4-a au transmis, în unanimitate, ca AJF Bihor să desemneze echipa ACS CAO 1910 Oradea pentru a participa la barajul de promovare în Liga a 3-a”, se mai spune în comunicatul postat pe site-ul oficial al AJF Bihor.

Nicio echipă nu va retrograda din elită, numărul participantelor va fi mărit, astfel că se vor alcătui două serii

În încheiere, instituţia condusă de Radu Traian Bitea a explicat şi cum se va proceda în ceea ce priveşte promovarea / retrogradarea în / din cele două eşaloane judeţene din Bihor. În acest caz, s-a anunţat că nicio echipă nu va mai pica din Liga a IV-a, iar din sezonul viitor se vor alcătui două serii de elită.
„După modelul FRF din Liga a 3-a, la nivelul Ligii a 4-a nu vor echipe retrogradate şi nu se vor juca nici barajele de promovare programate, urmând a se mări numărul echipelor participante. În funcţie de echipele care vor confirma participarea pentru sezonul 2020-2021, AJF Bihor ia în calcul modificarea sistemului competiţional, astfel, încât, jocurile să se desfăşoare în două serii, cu play-off pentru stabilirea campioanei judeţului. Astfel, s-ar reduce efortul financiar al echipelor participante (număr mai mic de jocuri, cheltuieli mai mici de transport, evitarea etapelor intermediare) în condiţiile în care numeroase formaţii se află în situaţii dificile din cauza efectelor pandemiei asupra economiei”, a mai explicat conducerea AJF Bihor.
Aşadar, pe când şi la AJF Vâlcea asemenea decizii, care sunt mai mult decât normale în condiţiile actuale extrem de grele cu care se confruntă fotbalul judeţean?