duminică, mai 9, 2021
Fotbal Județean

AJF va pune la bătaie câte 1000 de lei pentru premiile Fair-Play de la nivelul fiecărei ligi

652Vizualizari

* vestea a fost anunţată de noul preşedinte!

Una dintre propunerile cu care Adrian Comănescu a venit în faţa delegaţilor de echipe încă din campania pentru funcţia de preşedinte a AJF Vâlcea se referă la instituirea unor premii Fair-Play. Astfel, din fiecare serie de la toate cele trei niveluri fotbalistice, va fi recompensată anual câte o echipă. Premiile vor fi acordate începând din sezonul viitor. Măsura a fost anunţată deja de noul preşedinte şi la întâlnirile cu reprezentanţii echipelor din Superligă, Liga a IV-a şi Liga a V-a, care au avut loc săptămâna trecută.

Cinci echipe din judeţ vor fi premiate an de an pentru disciplină

„Fiecare echipă care va avea cele mai puţine sancţiuni de-a lungul unui an competiţional va fi răsplătită cu un premiu. AJF Vâlcea va acorda câte 1000 de lei pentru fiecare dintre câştigătoarele Topului Fair-Play de la cele trei niveluri valorice, din fiecare serie. Astfel, vor fi recompensate cea mai disciplinată formaţie din Superligă, din cele două grupe ale Ligii a IV-a şi din cele două serii ale Ligii a V-a. În total, vor fi acordate cinci premii. În acest fel, pe viitor, echipele îşi vor stabili ca obiectiv să fie şi cât mai disciplinate, pentru că un premiu de 1000 de lei poate însemna enorm pentru judeţ. Vreau să dau semnalul că, înainte de toate, fiind vorba de o competiţie sportivă, trebuie să ne respectăm adversarii, dar şi că huliganii nu mai au ce căuta pe terenurile de fotbal din judeţ”, a afirmat Adrian Comănescu.

La alcătuirea topului, se va ţine cont şi de etapele de suspendare

Potrivit afirmaţiilor sale, Topul Fair-Play se va alcătui după trei criterii de departajare. Mă refer la numărul de cartonaşe roşii şi galbene încasate, dar şi la etapele de suspendare acumulate. Astfel, dacă o echipă va avea o sancţiune mai mare de şase etape, de exemplu, pentru un jucător, pentru lovirea unui arbitru, a unui adversar, aceasta va fi exclusă şi din clasamentul fair-play, deci nu va mai putea obţine, în niciun caz, locul 1. „Până la urmă, nu poţi să iei 16 etape de suspendare şi să câştigi premiul fair-play!”, a subliniat arbitrul de Liga.
În plus, tot în acest sens, poate că ar fi bine şi ca echipele din Ligile a IV-a şi a V-a care vor fi în fruntea topului fair-play la nivelurile lor, să fie calificate direct în 16-imile Cupei României. Acest lucru e preluat după modelul UEFA, care în fiecare an oferă dreptul celor mai disciplinate echipe de pe continent să evolueze în Europa League, chiar dacă ocupă poziţii inferioare în clasamentele ţărilor din care fac parte.
Aşa cum se cunoaşte, la alegerile pentru funcţia de preşedinte a AJF Vâlcea, care au avut loc pe 24 mai, Adrian Comănescu a obţinut 40 de voturi, în timp ce marele favorit, fostul secretar general Daniel Demetrescu, n-a beneficiat decât de susţinerea a 34 de delegaţi. În schimb, celălalt pretendent la şefie, fostul primar din Şirineasa, Dan Săraru, a primit doar două voturi.