sâmbătă, august 8, 2020
Diverse

Alexandru Dediu a sprijinit apariţia unei cărţi dedicată elevilor din Păuşeşti Măglaşi care au participat la concursul „Vâlcea – Colţ de Rai”

623Vizualizari

Comuna Păuşeşti Măglaşi a avut şase elevi premianţi la ediţia din acest an a Concursului judeţean „Vâlcea – Colţ de Rai” (a opta din istorie!), organizat de Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul”, cu prilejul zilei de naştere a poetului naţional Mihai Eminescu, pe 15 ianuarie. Recompensele din 2020 se alătură celor 27 de trofee cucerite până anul trecut. În precedentele participări, copiii din comuna administrată de primarul Alexandru Dediu au obţinut de nouă ori chiar premiul 1.

Lucrarea „Satul vâlcean văzut prin ochii copiilor de ieri şi de azi din Păuşeşti Măglaşi” a fost tipărită în 100 de exemplare

Pentru ca lucrările copiilor să nu fie niciodată uitate, bibliotecara Ioana Goran, care i-a coordonat an de an pe elevii din Păuşeşti Măglaşi prezenţi la manifestarea culturală de la „Antim Ivireanul”, a reuşit să editeze o carte în care le-a postat pe toate cele premiate, din 2013 şi până în 2019, inclusiv. Apariţia editorială a fost denumită „Satul vâlcean văzut prin ochii copiilor de ieri şi de azi din Păuşeşti Măglaşi” şi a fost sprijinită financiar de autorităţile locale, prin grija primarului Alexandru Dediu. În total, au fost tipărite 100 de exemplare.
„Anul trecut, după multă trudă, am reuşit să adun toate lucrările copiilor într-o carte, iar asta şi la insistenţele doamnei Zenovia Zamfir. Unii dintre elevii care apar acolo, prezenţi la ediţiile precedente, sunt deja studenţi acum. Lucrările de literatură au fost intercalate cu cele de pictură şi desen, într-o combinaţie perfectă. Conform specificului concursului, toate operele sunt despre Vâlcea – Colţ de Rai, despre lucrurile frumoase, despre legende şi istoria unor locuri, poveşti şi poezii culese din sate. Toate textele au fost culese de mine şi de fiul meu, Dimitrie Goran, iar munca a fost enormă. Cartea a fost bine foarte primită, am făcut-o cadou tuturor copiilor premiaţi, ca o amintire, iar aceştia s-au bucurat nespus că şi-au revăzut lucrările după atâţia ani. Altfel, am vrut să-i şi motivez pe toţi cei care nu au îndrăznit să participe până acum la acest concurs, deşi sunt foarte talentaţi”, a subliniat Ioana Goran.

Apariţia editorială dedicată elevilor din Păuşeşti Măglaşi a primit şi girul scriitoarei vâlcene Zenovia Zamfir

Pe lângă prefaţa semnată de scriitoarea Zenovia Zamfir, cartea include şi un scurt istoric al comunei Păuşeşti Măglaşi. „În plus, înainte de lucrările premiate la concursul Vâlcea – Colţ de Rai, am mai introdus şi capitolul «Amintiri din satul copilăriei mele», scris de Gheorghe Constantinescu. Acesta conţine o serie de povestiri adevărate din urmă cu peste 80 de ani pe care chiar el le-a trăit, din perioada când era copil. Tatăl lui era pe front, iar el povesteşte în amănunt despre perioada respectivă. Cum au venit ruşii, cum i-au cazat aici, cum treceau tancurile pe uliţe etc. Mi s-a părut ceva foarte frumos să le transpunem şi pe acestea într-o asemenea carte dedicată satului vâlcean”, a încheiat bibliotecara din Păuşeşti Măglaşi, Ioana Goran.