marți, mai 17, 2022
Diverse

Anul acesta, junele de la Muereasca a fost ales cu unanimitate de voturi! Ionuţ Eduard Păuna, câştigătorul din 2022

95Vizualizari
În seara zilei de Bobotează (6 ianuarie), la Muereasca, a avut loc o nouă ediţie a sărbătorii tradiţionale a localităţii, „Alegerea de June”, care se desfăşoară încă de la începutul anilor 1900. Primarul Ion Ungureanu ne-a dezvăluit că, în 2022, câştigătorul a fost beneficiat de voturile tuturor participanţilor prezenţi, fapt mai rar întâlnit. Liberalul a mai precizat că, la evenimentul tradiţional din comuna Muereasca, au ţinut să participe şi reprezentanţii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, care aparţine de Consiliul Judeţean Vâlcea.
„M-a bucurat că evenimentul a decurs în bune condiţii, în pofida restricţiilor impuse de autorităţi în contextul pandemiei de Covid-19. În total, în sală au pătruns 34 de persoane, iar junele a fost ales în mod democratic de cei 24 de tineri prezenţi, care au votat prin ridicarea mâinii. N-a mai fost nevoie de ovaţii, pentru că era un cadru restrâns şi am zis că e mai bine să se ridice mâna pentru junele preferat, astfel încât totul să fie cât mai clar. Junele a fost ales în unanimitate, cu 24 de voturi, şi se numeşte Ionuţ Eduard Păuna (18 ani). Ajutorul de june Ilie Adrian Andreescu a adunat 12 voturi, iar casierul Constantin Cristian Buşe a avut 7, deci, departajarea candidaţilor a fost foarte clară”, a dezvăluit Ion Ungureanu (FOTO).
„Ca de obicei, s-a păstrat şi tradiţia în ceea ce priveşte mersul la biserică, a doua zi, pe 7 ianuarie, unde părintele paroh i-a înmânat junelui ales căldăruşa cu aiazmă, pentru a-i boteza pe toţi enoriaşii participanţi la liturghia de Sf. Ion. Ulterior, ceata de juni a venit să colinde la sediul primăriei şi i-am primit cu mare bucurie”, a încheiat primarul PNL din Muereasca, Ion Ungureanu.