miercuri, decembrie 6, 2023
Politică

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a propus amânarea alegerilor locale din vară

770Vizualizari
Săptămâna trecută, Autoritatea Electorală Permanentă, în sarcina căreia se află mereu organizarea alegerilor, a propus amânarea scrutinului pentru primării şi consilii judeţene, care în prezent e programat să aibă loc în luna iunie. În acest sens, conducerea AEP a dat publicităţii o scrisoare deschisă pe care a trimis-o preşedintelui României, Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban şi celor două camere ale Parlamentului.
Autoritatea Electorală Permanentă susţine că, alegerile locale nu se pot desfăşura la termenul stabilit iniţial, din pricina pandemiei globale de coronavirus, peste 2400 de persoane din România fiind infectate în acest moment, în timp ce numărul morţilor din ţară a se apropie de 100. În epistola trimisă organelor statului, AEP a menţionat că alegerile pot fi amânate, conform legilor în vigoare, atunci când ţara se află în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, după caz. „Dacă alegerile locale ar avea loc pe 28 iunie, hotărârile Guvernului, necesare pregătirii şi organizării acestora, ar trebui să intre în vigoare cel târziu în data de 13 aprilie”, a precizat Autoritatea Electorală Permanentă.
Reprezentanţii AEP au propus şi un proiect de lege, prin care mandatele primarilor şi ale preşedinţilor de Consilii Judeţene, precum şi cele ale consilierilor locali şi judeţeni, să fie prelungite până în momentul când vor avea loc alegerile. Potrivit legii, scrutinul ar trebui să fie organizat în cel mult 6 luni de la data încetării stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă. Decizia finală în privinţa alegerilor locale din vară o va lua Klaus Iohannis, deoarece doar şeful statului poate dispune amânarea acestora.