vineri, februarie 26, 2021
Monden

Balul Oierilor, de la Vaideeni, a intrat în cel de-al doilea secol de existenţă. „E o bucurie imensă să vezi sute de oameni îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale”

713Vizualizari

Săptămâna aceasta, în comuna Vaideeni, va avea loc o nouă ediţie a Balului Oierilor, o manifestare cultural-tradiţională, care a intrat, de ceva timp, în cel de-al doilea secol de existenţă. Evenimentul e programat pe 1 ianuarie, de la ora 19.00, la căminul cultural „Vartolomei Todeci”. „Sărbătorile de iarnă sunt trăite cu maximă bucurie la Vaideeni, iar asta şi datorită balurilor pe care Primăria şi Consiliul Local le organizează în fiecare an, de Crăciun (25-26 decembrie), de Anul Nou (1 şi 2 ianuarie), de Bobotează şi de Sf. Ion. Acestea au loc la căminele culturale din localitate. Evenimentele sunt onorate de prezenţa multor artişti populari din comună, la fel cum se va întâmpla şi de această dată. Astfel, printre interpreţii consacraţi şi la nivel naţional care au confirmat participarea la aceste baluri se numără Ana Maria Iorga, Marius Ţugulescu, Mădălina Popescu, Ana Maria Gheorghescu, Bogdan Cioranu şi alţii. Toţi aceştia au rădăcini în comuna Vaideeni, care e o vatră a cântecului popular tradiţional”, a subliniat primarul Daniel Băluţă.
De departe, şi cu prilejul acestor sărbători de iarnă, cap de afiş va fi Balul Oierilor, care e – alături de Învârtita Dorului – o manifestare menită să scoată în evidenţă vechile tradiţii culturale ale comunei Vaideeni. În 2019, Învârtita Dorului s-a aflat în cel de-al 51-lea an de existenţă, însă, în ceea ce priveşte Balul Oierilor, numărul ediţiilor s-a pierdut în timp. Din câte se pare, potrivit localnicilor, evenimentul are peste 100 de ani de existenţă, fiind înfiinţat oficial cam pe la început secolului al 20-lea. „Festivitatea e una foarte frumoasă şi unică. Este o bucurie imensă să vezi 200-300 de oameni îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale! Aceasta e dovada cea mai bună că, la Vaideeni, încă ne respectăm cultura şi istoria!”, a mai adăugat primarul Daniel Băluţă.