sâmbătă, aprilie 13, 2024
Administrație

Bănacu aşteaptă 1,5 milioane de lei, pe situaţii de urgenţă, pentru alunecarea de teren din punctul Băltăreţ (satul Bărbăteşti)

770Vizualizari
În vara anului 2017, primarul comunei Bărbăteşti, Constantin Bănacu, s-a confruntat cu o gravă problemă din cauza furiei naturii. Ploile abundente din urmă cu trei ani au reactivat o mai veche alunecare de teren care s-a produs în punctul Băltăreţ, din satul Bărbăteşti. Aceasta a afectat platforma unui drum de interes local (DC 149), ce asigură legătura între satele Bodeşti şi Bărbăteşti. Alesul PSD a întocmit imediat documentaţia necesară pentru a consolida zona, iar proiectul l-a depus atât la Prefectură şi Guvern (în ideea că va primi bani pe situaţii de urgenţă), cât şi la Compania Naţională de Investiţii (CNI). Din păcate, nici până în prezent, problemele de la Bărbăteşti nu au fost luate în seamă de autorităţile statului şi ale judeţului, iar Bănacu nu a fost sprijint să obţină finanţare pentru a a derula lucrările ample de stopare a alunecării de teren de la Băltăreţ şi de reparare a tronsonului respectiv.
„Alunecarea e destul de mare, terenul s-a surpat pe o lungime de vreo 57 de metri, aşa că proiectul presupune ziduri de sprijin, diguri şi gabioane, înclusiv pe marginea râului. În ceea ce priveşte drumul în cauză, acesta trebuie reparat pe o lungime de aproximativ 50 de metri. În prezent, proiectul de consolidare a zonei unde s-a produs acea alunecare de teren se află la CNI, dar în acelaşi timp sper să fie luat în calcul şi pe situaţii de urgenţă, pentru că l-am depus şi la Guvern. Valoarea totală a investiţiei s-ar ridica la 1,5 milioane de lei, cu tot cu TVA. În orice moment, există riscul ca alunecarea să se agraveze, aşa că avem nevoie urgent de bani pentru a consolida zona. Deocamdată, am mai intervenit cu forţe proprii, iar, de fiecare dată când a plouat abundent, am dus acolo balastru şi piatră spartă, sute de tone, dar terenul se lasă în continuu. De aceea, este nevoie de o lucrare de anvergură, ca să nu mai avem deloc probleme”, a subliniat primarul comunei Bărbăteşti, Constantin Bănacu.