Diverse

Biblioteca Publică Buneşti a obţinut fonduri europene pentru înfiinţarea unui muzeu cu obiecte vechi

545Vizualizari
Biblioteca Publică Buneşti a obţinut o finanţare europeană de 6888 de euro, pentru un proiect care are două componente. Potrivit Iulianei Radi, coordonatoarei instituţiei, în primul rând, ar fi vorba de modernizarea unei clădiri din centrul localităţii, unde va fi amplasat un muzeu de obiecte vechi, iar pe de altă parte – de înfiinţarea unei trupe de teatru şi a unor ateliere de dezvoltare personală.

„Biblioteca Publică Buneşti, prin cinci voluntari, a câştigat un proiect în valoare de 6888 de euro, pe Fondul European de Solidaritate, prin care vom face un muzeu al ţăranului în localitate. Aceasta va fi amenajat într-o clădire în care a funcţionat în trecut o grădiniţă, care e situată în centrul localităţii, în spatele bibliotecii. Vom colecta obiecte vechi de la locuitori şi vom pune astfel în valoare tradiţiile existente în comună de-a lungul anilor. Am început deja să adunăm piesele pentru muzeu şi avem diverse exponate, printre care se numără costume populare, un pat vechi şi un război de ţesut. Pe de altă parte, avem şi cărţi şi poze vechi, iar în acest sens ne-am propus să facem un fel de album cu fotografii de odinioară colectate de la locuitorii din comună. Ne vom întâlni cu bătrânii satului şi vom încerca să adunăm de la ei diverse obiecte vechi pe care le au în casă sau prin curte, pentru a le expune în incinta acestui muzeu”, a detaliat Iuliana Radi.

Proiectul finanţat de Fondul European de Solidaritate se desfăşoară pe o perioadă de 12 luni, iar la final comuna condusă de primarul Viorel Radi va dispune de un muzeu care poate deveni o atracţie deosebită pentru locuitori, dar şi pentru toţi cei care doar vor trece prin Buneşti. „Deocamdată, am amplasat obiectele adunate într-o cameră, dar avem în intenţie să ne extindem şi în cea de-a doua încăpere, dacă vom strânge multe exponate. În clădire, mai există o a treia cameră, dar aceasta va fi destinată arhivei Primăriei Buneşti. Pe lângă adunarea pieselor pentru muzeu, ne ocupăm şi de partea exterioară, iar în acest sens vrem să înconjurăm clădirea cu un gard din lemn de mesteacăn sau cu unul făcut din nuiele, ca să fie cât mai autentic din punct de vedere tradiţional. Iar în curtea clădirii, vom pune o piatră veche de moară, pe care am identificat-o la cineva şi sperăm să fie de acord să ne-o cedeze. Totul pentru a reproduce cât mai autentic cu putinţă o veche gospodărie românească! Sunt convinsă că, peste 1 an, vom avea un muzeu foarte bogat în obiecte”, a încheiat Iuliana Radi, coordonatoarea Bibliotecii Publice Buneşti.