Sporturi

Bogdan Deac (19 ani) îi înfruntă pe cei mai mari șahiști din lume, la Superbet Chess Classic România 2021!

220Vizualizari

• Sportivul vâlcean, la egalitate de puncte în fruntea clasamentului cu americanul Fabiano Caruana
• Ex-campionul mondial Garry Kasparov (58 de ani) a fost invitat de onoare la competiţia din Capitală

În perioada 5-14 iunie, la Bucureşti, se desfăşoară Superbet Chess Classic România 2021. La această competiţie de şah, organizatorii l-au invitat şi pe ex-campionul mondial Garry Kasparov. Rusul e considerat cel mai mare jucător de şah al tuturor timpurilor şi un critic frecvent al preşedintelui Vladimir Putin, despre care nu s-a sfiit să spună, din nou, că e un dictator, în declaraţiile pe care le-a dat în România. Şahistul născut pe 13 aprilie 1963, la Baku (în Azerbaidjan), care trăieşte în prezent în SUA, la New York, a dominat sportul minţii timp de peste 20 de ani, el deţinând titlul mondial din 1985 şi până în 2000.
După conferința inspirațională cu tema „Make your move. Change your life”, de sâmbătă, 5 iunie, Garry Kasparov a disputat şi câteva partide demonstrative, în care i-a înfruntat pe 12 copii campioni naționali de șah, pe cei 10 jucători din cadrul turneului și pe alți câţiva invitați. Printre cei care au ţinut să-şi măsoare potenţialul cu Garry Kasparov în Capitală, s-a aflat şi Ion Crăciunescu, fostul arbitru internaţional de fotbal.

O victorie şi două remize pentru Bogdan Deac, în primele trei runde ale super-competiției de la București

La competiţia de la Bucureşti, care are loc la Hotelul Sheraton şi e dotată cu premii în valoare de 325.000 de dolari, e prezent şi tânărul şahist vâlcean Bogdan Deac (19 ani), care se numără printre cei 10 jucători din cadrul turneului. Concurenţii vor juca şah clasic şi se se vor înfrunta în sistem fiecare cu fiecare.
Sâmbătă, 5 iunie, în prima rundă, vâlceanul a remizat cu numărul 6 mondial, olandezul Giri Anish, iar duminică, 6 iunie, l-a învins pe numărul 1 din Franța, Maxime Vachier-Lagrave. Luni, 7 iunie, tânărul şahist român a remizat din nou, de această dată cu azerul Shakhriyar Mamedyarov, numărul 8 în lume. În urma acestor rezultate, Bogdan Deac se află la egalitate de puncte cu americanul Fabiano Caruano, numărul 2 mondial, în fruntea clasamentului, ambii adunând până acum câte 2 puncte. Marţi, 8 iunie, sportivul vâlcean îl va înfrunta pe rusul Alexandr Grishcuk, numărul 7 mondial.

Sursă foto: Facebook