sâmbătă, aprilie 13, 2024
Handbal

„Ce ghinion! Ce păcat!” SCM Rm. Vâlcea a pierdut la limită meciul cu Buducnost Podgorica, din Sala Traian

1.15KVizualizari

SCM Rm. Vâlcea a avut parte de tribune arhipline în Sala Traian, la meciul pe care l-a disputat în această seară, împotriva echipei Buducnost Podgorica. Din păcate, cu toată susţinerea fantastică venită din partea spectatorilor, elevele lui Florentin Pera au pierdut duelul cu campioana Muntenegrului. Formaţia antrenată de Dragan Adzic s-a impus la limită, cu scorul de 21-20 (după ce, la pauză, s-a repetat rezultatul înregistrat după 30 de minute în tur, în Moraca Sport Center, 13-10).

În prima repriză, SCM a început cu 0-4 şi a terminat cu 0-4! În restul timpului, scorul a fost 10-5 pentru vâlcence!

Formaţia noastră a început meciul foarte slab, iar, în minutul 6, scorul era deja 4-0 pentru Buducnost Podgorica. În acel moment, Florentin Pera a simţit degringolada din tabăra sa şi a cerut imediat time-out. Acesta a avut efect: două lovituri de la 7 metri transformate de Iryna Glibko şi o „bombă” a braziliencei Samara da Silva Vieira au dus SCM-ul la un handicap de doar un gol (3-4, în minutul 10). Ulterior, însă, ucraineanca Iryna Glibko (ce se află abia la primul sezon în Liga Campionilor) a ratat un alt penalti de care vâlcencele au beneficiat, care ar fi adus egalarea pe tabela de marcaj şi urletul de bucurie al fanilor din tribune. Handbalistele de la Buducnost Podgorica au răsuflat uşurate şi s-au desprins, din nou: 3-6 (în minutul 11) şi 4-7 (minutul 12). Cu publicul alături („mereu, al optulea jucător!”), campioana României s-a apropiat la 6-7 (în minutul 14), după care o eliminare a Cristinei Florica a tras un pic echipa vâlceană înapoi (6-8).

Până la pauză, echipa vâlceană a condus o singură dată: 10-9, în minutul 23

SCM a reluat cursa de urmărire şi a egalat pentru prima oară (8-8, în minutul 20), după golul pe contraatac al aceleiaşi Cristina Florica, revenită între timp pe teren. După 8-9, Samara da Silva Vieira a restabilit, din nou, egalitatea şi chiar a adus apoi echipa noastră în avantaj, pentru prima oară în acest duel, scorul fiind 10-9 pentru vâlcence, în minutul 23. Din acel moment, în jocul SCM-ului a urmat însă o nouă perioadă de declin, ca şi în deplasarea de la Podgorica, unde vâlcencele n-au marcat niciun gol în ultimele 9 minute ale primei reprize şi în primele 8 ale celei de-a doua!!! Buducnost Podgorica a egalat (10-10), după încă o eliminare a extremei stânga Cristina Florica şi un gol din lovitură de la 7 metri al Jovankăi Radicevic. Elevele lui Florentin Pera nu şi-au mai revenit deloc până la intrarea la vestiare, fiind demoralizate şi de unele decizii potrivnice ale celor două arbitre surori, Marta şi Vania Sa (din Portugalia). Gruparea vâlceană nu a mai înscris niciun gol până la pauză şi a terminat repriza la fel de prost cum a început şi partida, cu patru goluri încasate la rând, astfel că formaţia vizitatoare a revenit la conducere şi avea un avantaj de trei „boabe” după primele 30 de minute de joc: 10-13.

Apărarea SCM-ului a fost admirabilă după pauză, dar n-a putut să şi câştige meciul!

Debutul reprizei secunde a fost foarte echilibrat şi, după ce SCM s-a apropiat la 12-13 (în minutul 32), s-a mers cap la cap, cu goluri de ambele părţi: 12-14, 13-14, 13-15 şi 14-15 (minutul 35). Pentru Buducnost Podgorica, startul a fost unul total nefast dintr-un alt punct de vedere, pentru că a rămas cu un singur portar în lot, după ce tânăra Anastasija Babovic (18 ani) a călcat strâmb în semicerc şi nu a mai putut fi folosită deloc până la final. Celălalt goal-keeper, norvegianca Emily Stang Sando, şi-a făcut însă cu brio datoria şi a început prin a apăra o aruncare de la 7 metri (la fel cum a făcut-o şi în prima repriză, când a ratat Iryna Glibko), executată de daneza Ann Grete Norgaard. SCM n-a renunţat deloc la luptă şi a întors până la urmă rezultatul în favoarea sa (16-15, în minutul 38). În acel moment, Dragan Adzic a cerut time-out, pentru a-şi linişti jucătoarele. Asta şi pentru că muntenegrencele traversau o pasă proastă şi ratau în continuu, inclusiv un „7 metri”, prin Jovanka Radicevic (singura aruncare irosită de ea în Sala Traian!), pentru că aveau un „zid” aproape de netrecut în faţă, Yuliya Dumanska, portăriţa vâlceană smulgând, din nou, ropote de aplauze prin intervenţiile sale de senzaţie. După 16-16, în minutul 43, a fost rândul lui Florentin Pera să-şi cheme elevele pe margine, pentru a le oferi indicaţii noi. Iar acestea s-au dovedit a fi de bun augur!

La 19-18, Kristina Liscevic a ratat un „7 metri” care putea duce SCM-ul la un avantaj de două goluri

SCM a trecut la cârma partidei, însă adversarele au reuşit mereu să egaleze. Vâlcea a avut 17-16 (în minutul 45, prin Iryna Glibko), 18-17 (în minutul 49, după încă un gol semnat de ucraineanca) şi 19-18 (minutul 52, când a punctat Asma El Ghaoui), după ce Tatjana Brnovic a fost eliminată pentru 2 minute. Campioanele României n-au ştiut însă să profite de degringolada fetelor de la Buducnost Podgorica, deşi a urmat încă o nouă eliminare (a Jovankăi Radicevic, de această dată). Momentul decisiv al meciului s-a consumat, poate, în minutul 54, când Kristina Liscevic a irosit posibilitatea de a desprinde SCM-ul la două „lungimi”, la o aruncare de la 7 metri, mingea fiind apărată, din nou, de portăriţa Emily Stang Sando (acesta fiind al treilea penalti irosit de formaţia noastră în faţa campioanelor din Muntenegru), după care Dragan Adzic a solicitat iarăşi time-out.
Finalul a fost incendiar! După 19-19 (în minutul 55), pivotul tunisian Asma El Eghaoui a înscris pentru 20-19, în minutul 56, acela având să fie chiar ultimul gol al echipei noastre, care a terminat meciul cu o lipsă totală de inspiraţie în faza ofensivă. Iar asta în condiţiile în care formaţia muntenegreană a evoluat patru minute la rând în inferioritate numerică! Jovanka Radicevic a egalat (20-20), dintr-o nouă aruncare de pedeapsă (minutul 57), iar apoi, după alte atacuri fără orizont ale vâlcencelor, Majda Mehmedovic a punctat pentru 21-20 (minutul 59). Ca fapt divers, ambele marcatoare din final ale echipei Buducnost Podgorica sunt foste jucătoare la CSM Bucureşti, în sezonul precedent (şi ce cruntă răzbunare contra Vâlcii au avut, după titlul pierdut în România, anul trecut!).

Alicia Fernandez Fraga şi Kristina Liscevic, două pase eronate care au cântărit decisiv

Din păcate, SCM a irosit cu nonşalanţă şi ultimele două atacuri de care a beneficiat, prin două pase eronate. Prima oară, Alicia Fernandez Fraga i-a trimis aiurea Cristinei Florica, în stânga, iar apoi, pe partea cealaltă a terenului, Kristina Liscevic n-a găsit-o cu o minge simplă (de curtea şcolii!) pe Marta Lopez Herrero, cu doar 10 secunde înainte de gongul final. Formaţia vâlceană a terminat astfel meciul fără gol marcat în ultimele 4 minute de joc şi a cedat cu 20-21 în faţa echipei Buducnost Podgorica, deşi a dat impresia, în multe momente din repriza secundă, că n-are cum să rateze victoria.
Concluzia după o asemenea partidă – care trebuia să fie interzisă cardiacilor! – nu poate fi decât una singură: defensiva de „fier”, construită cu multă migală de Florentin Pera, a fost, din nou, admirabilă, dar n-a putut, din păcate, să şi câştige meciul, pentru că SCM a suferit, din plin, în ofensivă.