CINE E DE VINĂ? Îţi dau lacrimile când vezi acum Stadionul Oltchim! Aşa ceva nu se poate…
Accesul interzis ! Proprietate privată ! Aşa eşti întâmpinat când vrei să vizitezi fosta baza sportivă Oltchim: o frumuseţe, atâta timp cât a fost administrată de aceasta societate ! Subterfugiile legislative, nepăsarea administratorilor (care or fi ăia ?) sau retrocedarea terenurilor a permis ca multe dintre bazele sportive din perioada comunistă să fie abandonate sau demolate pentru a face loc unor proiecte imobiliare. Aşa au dispărut zeci, poate chiar sute de stadioane din toată ţara. Din când în când, iubitori ai sportului sau chiar tineri care s-au antrenat pe fosta baza sportivă „Oltchim” se opresc să privească dezastrul cu nostalgie şi amărăciune. E tot ce le-a mai rămas! Ei au petrecut aici poate mai bine de jumătate din viaţă. Îmi exprim îngrijorarea în legătură cu modul în care este administrată această bază sportivă, odată ce noii proprietari şi-au intrat în drepturi. Ştiu că se poate obiecta că acest stadion nu mai găzduiește o formaţiune sportivă, dar, acolo, se antrenează totuşi nişte copii.
Sunt buruienile cât călăreţul de mari! Fraţii Costea şi alţi mari fotbalişti cred că plând acum!
Starea bazei sportive (care a rezistat în timp datorită unor oameni harnici care lucrau în Oltchim) este sub un nivel acceptabil raportat la nivelul de civilizație contemporană. Clădirea încă se mai află în picioare datorită unor antrenori de toată isprava, care se antrenează cu grupele de copii. În schimb, terenurile de fotbal şi mă refer în special la fostul „Ghencea” cum îi spuneau copiii, a „dispărut” sub bălării, iar porțile – bănuiesc – au ajuns de mult timp la fier vechi. Terenurile de tenis sunt în vecinătatea unei grămezi de moloz. Ce să mai, e o imagine apocaliptică ! De tribune, ce să mai spun, sunt acoperite de plante căţărătoare !!!
Doar terenul central încă mai „respiră”! Este tuns de antrenori pentru a-şi desfăşura activitatea acolo, cât de cât. Oricum, desfășurarea antrenamentelor şi a competițiilor sportive se face în condiții extreme. Păcat! Mare păcat! Pe acea bază sportivă, dragi vâlceni, au învăţat abecedarul fotbalului mulţi divizionari precum: fraţii Florin şi Mihai Costea, Raul Rusescu, Ionuț Stoica, Mihai Deaconescu, Constantin Vasile, Grațian Smedescu, Octavian Marinescu, Cătălin Moldoveanu, Vali Popa, Costin Mitrache, Ştefan Răcăreanu, Radu Popescu, Bogdan Omeag şi mulţi-mulţi alţii etc.
Este un atentat la sportul românesc tot ceea ce s-a întâmplat!
Distrugerea bazelor sportive este un atentat la adresa sportului de performanţă şi, în general, la sănătatea populației! Din păcate, la fel cum s-a întâmplat şi la nivel naţional, nimeni nu o să plătească niciodată. Revendicarea terenurilor de sport de către privaţi a făcut ca sportul românesc să fie pus în dificultate. E normal că nu mai avem sport de calitate, de vreme ce ne trezim, peste noapte, că este pus lacătul pe porţile stadionului, deoarece cineva l-a câştigat în instanţă. În România, totul este posibil! Şi va fi posibil!
• Dănuţ OMEAG