Cine l-a uitat pe Traian Popa, îngerul copiilor din Zăvoi? Ne-a învăţat fotbal, aşa cum doar el ştia cel mai bine: să driblăm în pădure, printre copaci
Cunoscutul antrenor de copii şi juniori Traian Popa, prin mâna căruia au trecut sute de fotbalişti vâlceni, a avut câteva metode inedite de a-şi pregăti puştii. Peste ani, acestea s-au regăsit şi în catalogul unor cluburi de legendă ale Europei (cum ar fi Ajax Amsterdam), lucru remarcat şi de Dănuţ Omeag. Supervizor al activităţii fotbalistice judeţene, govoreanul şi-a adus aminte cu mare plăcere de perioada în care Nea Popa şlefuia tinerele talente din Zăvoi.
„Pe vremuri, fotbalul se învăța pe maidan. De acolo, a răsărit generația „de aur” școlită la Luceafărul!”
„În perioada junioratului, la clubul Chimia Rm Vâlcea, ne supăram deseori pe regretatul antrenor emerit Traian Popa, pentru că ne ducea în Parcul Zăvoi, să ne antrenăm. Cei care priveau de pe margine erau chiar amuzați de metodele de antrenament ale acestui antrenor. Fiecare copil era pus să jongleze cu mingea printre copaci, cu argumentul că, în permanenţă, trebuia să fii cu capul sus, să eviţi adversarul (copacii), să driblezi rapid şi în regim de viteză. Metode considerate copilărești de unii, dar care s-au găsit în metodologia unor mari antrenori. Pe vremuri, fotbalul se învăța pe maidan. De acolo, a răsărit generația „de aur” școlită la Luceafărul! În acest sens, iată ce spunea Rubén Jongking – directorul adjunct al Centrului de Formare Ajax Amsterdan, despre modul în care a fost formată această nouă generație a „lăncierilor”: «Marii fotbalişti au jucat fotbal pe străzi şi au deprins foarte multe detalii esențiale din acei ani, aşa că am adoptat ideea de a ne antrena prin parcări, pentru a dezvolta abilităţile tehnice ale tinerilor. Totodată, jocul pe beton a folosit şi pentru abilitatea de a evita contactele fizice, astfel încât jucătorii să învețe să rămână pe picioare în urma intervențiilor adversarilor. De altfel, legendarul Johan Cruyff a explicat, în autobiografia sa, despre acest exerciţiu şi despre cât de mult i-a ajutat pe jucătorii cu o tehnică foarte bună. De asemenea, am apelat la jocul de futsal, astfel încât tinerii fotbalişti să poată dezvolta capacitatea de a opera pe spații mici, precum şi la jocul de squash, în ideea de a dezvolta viteza de reacție!». Au luat mulţi în derâdere metodele de antrenament ale antrenorului Traian Popa, dar iată că ele au fost puse în practică şi la marile cluburi. Poate că pare o afirmație cam forțată, dar cei care au trecut prin mâinile acestui antrenor au rămas cu anumite elemente de bază, fără de care, însă, NU PREA TE NUMEȘTI FOTBALIST!!!”, a subliniat Dănuţ Omeag.