sâmbătă, iunie 6, 2020
Diverse

Colonelul Gheorghe Herişanu are o comoară la scară: Dacia 1300, an 1970. „Mi-au furat-o de 3 ori. Fiicele îmi spun să o duc la fier vechi. Nu pot! E iubirea mea!”

792Vizualizari

Dacia 1300 a fost fabricată între anii 1969 şi 1984, sub licenţa companiei franceze Renault. A fost considerată un model extrem de reuşit. Colonelul Gheorghe Herişanu, în vârstă de 74 de ani, din Rm. Vâlcea, se numără printre foarte puţinii români care, zi de zi, încă se mai urcă la bordul acestei maşini deosebite, pe cale de dispariţie. Fost şef al Poliţiei Rutiere Rm. Vâlcea timp de 17 ani, acum el este pensionar şi se mândreşte cu comoara sa. Chiar dacă rugina a mai atins-o pe ici, pe colo, maşina încă porneşte la prima cheie. Şi, ca să ne convingă, a pornit-o chiar în faţa noastră, de mai multe ori. Toarce ca o pisicuţă… De 45 de ani de când o are, a depăşit cu mult 1 milion de kilometri parcurşi.

Colonelul Gheorghe Herişanu: „Nici nu mai ştiu de când i s-a dat kilometrajul peste cap… Ţin foarte mult la această maşină. E ceva sentimental! Nu pot renunţa la ea, mai ales că merge foarte bine. Plus că o repar singur… Am două fete care mă roagă mereu să îmi iau o maşină modernă şi să o duc pe asta la fier vechi. Nu am cum să renunţ la ea, chiar şi să primesc ultimul tip de maşină. Mi-a fost furată de trei ori din parcare, dar am reuşit să o găsesc de fiecare dată… Ca fapt divers, a trecut mereu cu brio expertiza tehnică. Una dintre fetele mele este judecător la Cluj-Napoca şi îmi spune mereu să nu fac prostia să vin cu Dacia la ea pe un drum atât de lung. Nu mai merg chiar atât de departe cu maşina, pentru că, totuşi, am o vârstă”.