sâmbătă, februarie 27, 2021
Diverse

Comuna Bărbăteşti a aniversat 500 de ani de la prima atestare documentară

157Vizualizari
Anul acesta, comuna Bărbăteşti a aniversat 500 de ani de la prima testare documentară. Din cauza pandemiei de Covid-19, primarul Constantin Bănacu nu a mai putut organiza însă nicio festivitate de celebrare a evenimentului.
„Pe 4 septembrie, s-au împlinit 500 de ani de la prima atestare documentară a comunei Bărbăteşti şi am sperat că vom organiza nişte manifestări culturale de anvergură pentru a sărbători acest eveniment. Din păcate, nu a mai avut loc nimic, din pricina pandemiei de Covid-19. Toate datele legate de prima atestare a localităţii sunt incluse bineînţeles şi în Monografia comunei, care a fost deja finalizată. Cartea va avea două volume şi a fost realizată de specialişti în domeniu, din Sibiu”, a dezvăluit Constantin Bănacu.
Tot din pricina restricţiilor impuse de autorităţi în contextul pandemiei de coronavirus, anul acesta nu a mai avut loc nici Festivalul Dansului Popular Vâlcean „Brâul de Aur”, sărbătoarea tradiţională a comunei Bărbăteşti, ce se desfăşura, de regulă, pe 8 septembrie. Ediţia din 2020 a evenimentului trebuia să fie cea de-a 49-a din istorie.
„Nu puteam să riscăm şi să organizăm Festivalul, pentru că ar fi venit mii de oameni din toate localităţile limitrofe şi nu numai. Nu aveam nicio posibilitate de a-i controla pe toţi invitaţii, aşa că am preferat să spunem pas anul acesta, urmând ca, în 2021, dacă se va putea, să facem o sărbătoare mai amplă. De altfel, nicăieri în Vâlcea nu s-au mai desfăşurat evenimente de acest gen! Ca să nu mai spun şi că Festivalul ar fi picat în plină perioadă de campanie electorală şi cine ştie cum ar fi fost interpretat de către unii. De aceea, am preferat să-l amânăm. Mi-a părut foarte rău că pandemia ne-a privat de sărbătorirea a 500 de ani de la prima atestare documentară şi de organizarea Festivalului «Brâul de Aur». În cazul în care restricţiile autorităţilor se vor relaxa până la finele anului, vom face o manifestare de lansare a Monografiei comunei, urmând ca de festivalul tradiţional al localităţii să ne bucurăm, din nou, abia din 2021”, a precizat primarul PSD din Bărbăteşti, Constantin Bănacu.