Administrație

Comuna Şirineasa, parteneriat cu Pesceana, Glăvile, Scundu şi Lădeşti, pentru introducerea reţelei de gaze naturale

1.16KVizualizari
Potrivit primarului Ion Streinu, între Şirineasa, Pesceana, Glăvile şi Scundu s-a pus la punct un parteneriat pentru introducerea reţelei de distribuţie a gazelor naturale în cele patru localităţi. Alesul PSD a menţionat că e posibil ca în asociaţie să fie integrată şi comuna Lădeşti. „Am iniţiat acest parteneriat pentru a avea mai multe şanse de a obţine finanţare, în condiţiile în care e obligatoriu ca la fiecare proiect să existe cel puţin 1000 de racorduri. Iar cum niciuna dintre cele patru localităţi nu depăşea acest număr, am convenit să ne asociem”, a dezvăluit Ion Streinu.

Ion Streinu a vorbit despre greutăţile cu care se confruntă în localitate, din cauză că nu prea există titluri de proprietate

Social-democratul a expus apoi o altă mare problemă cu care s-a confruntat la Şirineasa pentru proiectul de gaze naturale: în mediul rural, nu prea există titluri de proprietate. „În ghidul care ne-a fost pus la dispoziţie, se spune că toţi cei care vor să se branşeze la reţea trebuie să aibă titluri de proprietate pe gospodării, un lucru care cam lipseşte în spaţiul rural. Documentaţiile trebuie să fie însoţite obligatoriu de actele de proprietate ale celor ce se racordează. Iar din acest punct de vedere nu stăm deloc bine, situaţia e grea, pentru că sunt foarte mulţi oameni care au moştenit locuinţele fără a face şi acte de proprietate între timp. Astfel, în patru localităţi, abia ajungem să avem 1000 de solicitări în regulă. Oamenii au doar adeverinţe de rol fiscal, nu acte de proprietate, ceea ce reprezintă o mare diferenţă şi poate duce la respingerea proiectului. În aceste condiţii, probabil că nu vor beneficia prea multe localităţi de investiţii. Soluţia e să-i forţăm pe oameni să se mişte mai rapid cu succesiunile. De când sunt în funcţie, am rezolvat câteva zeci de cazuri, dar mai sunt încă foarte multe de recuperat din urmă, chiar şi de peste un deceniu”, a adăugat primarul din Şirineasa.

„Localităţile mici au fost încă o dată dezavantajate şi de cei care au stabilit ghidurile de finanţare pentru gaze naturale”

Dincolo de problemele legate de lipsa titlurilor de proprietate, Ion Streinu este sceptic în privinţa posibilităţii ca localităţile din ţară să beneficieze de finanţare pentru introducerea gazelor naturale într-un timp scurt. „Până ce nu văd că se vor mişca lucrurile, cred că investiţiile la gaze sunt o mare păcăleală, iar în următorii 2-3 ani probabil că nu va începe niciun proiect. Localităţile mici au fost încă o dată dezavantajate şi de cei care au stabilit ghidurile de finanţare. Nu prea e normal să faci regulile pentru toate localităţile, la global. E greu ca o comună de gradul 3 să întrunească condiţiile necesare, în comparaţie cu una cu o populaţie de 5000-6000 de locuitori. Comunele mici şi sărace vor avea de suferit, la fel cum s-a mai întâmplat în trecut şi în cazul altor proiecte. Strategia e făcută prost, nu ai cum să te baţi pentru finanţare cu localităţi care au peste 5000 de locuitori”, a încheiat primarul PSD din Şirineasa, Ion Streinu.