luni, iunie 24, 2024
Politică

Cristian Buican pune pe masa Guvernului proiectul unui drum expres Tigveni – Râmnicu Vâlcea – Drăgășani – Găneasa

472Vizualizari
Premierul României, Ionel Nicolae Ciucă, și secretarul Camerei Deputaților, deputatul vâlcean Cristian Buican, au avut o discuție legată de oportunitățile de dezvoltare durabilă a județului Vâlcea, principala temă dezbătută fiind necesitatea integrării județului Vâlcea în rețeaua europeană de transport rutier. În urma discuțiilor purtate a reieșit necesitatea construirii unui drum expres Tigveni – Râmnicu Vâlcea – Drăgășani – Găneasa ce ar lega viitoarea autostradă Sibiu – Pitești de drumul expres Pitești – Craiova.
Realizarea unui drum expres Tigveni – Râmnicu Vâlcea – Drăgășani – Găneasa, cu o lungime de aproximativ 100 km, ar pune județul Vâlcea pe harta economică a Europei și ar oferi șansa unei dezvoltări durabile, nu doar a municipiilor Râmnicu Vâlcea și Drăgășani, ci și a întregului județ.
Discuția privind realizarea unui drum expres Tigveni – Râmnicu Vâlcea – Drăgășani – Găneasa a avut loc și în contextul în care la sfârșitul anului trecut, Comisia Europeană a prezentat forma revizuită a masterplanului european pentru transporturi (TEN-T).
Revizuirea documentului programatic al Uniunii Europene privind transporturile, adoptat inițial în anul 2013, are ca scop interconectarea a peste 424 de orașe mari din Europa și clasificarea a cât mai multor „noduri urbane”; peste 20 de orașe din România, de-a lungul rețelei esențiale de transport TEN-T, urmând a fi declarate ca astfel de „noduri urbane”. Aceste orașe ar trebui să elaboreze un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), care să prezinte măsuri de integrare a diferitelor moduri de transport şi să promoveze mobilitatea cu emisii zero, acest lucru făcând ca deplasarea să fie mai ușoară şi mai rapidă, îmbunătățind calitatea vieții locuitorilor.
„Până nu vom lega rutier județul Vâlcea de unul dintre marile culoare de transport rutier european din rețeaua TEN-T, nu vom putea să fim atractivi din punct de vedere economic. I-am prezentat domnului Prim-ministru, Ionel Nicolae Ciucă, faptul că un drum expres pe traseul Tigveni – Râmnicu Vâlcea – Drăgășani – Găneasa ar pune județul Vâlcea pe harta economică a Europei. Prezentarea formei revizuite a masterplanului privind transporturile Uniunii Europene reprezintă o astfel de oportunitate pentru a contura și a începe demersurile pentru un astfel de drum expres. Voi continua să susțin un astfel de proiect de infrastructură fiind convins că doar așa Vâlcea va putea să fie atractivă din punct de vedere economic în ochii marilor investitori”, a declarat președintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.