miercuri, iulie 28, 2021
Handbal

Dacă Minaur Baia Mare va fi acceptată în Liga Campionilor, SCM Rm. Vâlcea ar putea juca direct în grupele Ligii Europene

514Vizualizari

• altfel, echipa din Sala Traian va evolua în preliminariile celei de-a doua competiţii inter-cluburi din Europa

Săptămâna trecută, oficialii de la Minaur Baia Mare – echipă clasată pe locul 2 în Liga Florilor – au anunţat că clubul din Maramureş a solicitat un wild-card pentru a participa în viitorul sezon al Ligii Campionilor. În aceste condiţii, a devenit oficial şi faptul că SCM Rm. Vâlcea (care a ocupat locul 3 în întrecerea internă) va evolua din toamnă în Liga Europeană EHF, cea de-a doua competiţie ca valoare din handbalul feminin de pe continent, denumită până în sezonul trecut, Cupa EHF.

Formaţia din Sala Traian îşi va afla adversarele din competiţia europeană abia în noiembrie

România ocupă locul 4 în clasamentul EHF, pe baza rezultatelor înregistrate de echipele noastre în ultimele sezoane ale cupelor europene, cu 111,83 de puncte. Pe primele trei poziţii, se află Ungaria (158,33 puncte), Rusia (117,33) şi Danemarca (115,00). Altfel, pe locurile 5 şi 6 în topul EHF se clasează Franţa (95,17 puncte) şi Norvegia (84,00).
În aceste condiţii, conform sistemului de repartizare a echipelor în cupele europene, în prezent, România are dreptul de a alinia o echipă în Liga Campionilor (CSM Bucureşti a fost nominalizată deja de EHF pentru locul care revine ţării noastre) şi încă trei în Liga Europeană. Dar, dacă şi Minaur Baia Mare va fi acceptată în competiţia supremă, graţie wild-card-ului pe care l-a solicitat (din cele şase puse la dispoziţie de EHF) atunci, în cea de-a doua competiţie, se va elibera un loc. Ceea ce înseamnă că, în Liga Europeană EHF, vor juca SCM Rm. Vâlcea, SCM Gloria Buzău şi Măgura Cisnădie (echipa sibiană fiind nevoită să ceară la rândul său un wild-card, dacă doreşte să participe în întrecerea de pe continent).

Chimistul Rm. Vâlcea a triumfat de două ori în această întrecere, în anii 1984 şi 1989

Potrivit unor informaţii din presa centrală, dacă Minaur Baia Mare va fi acceptată în Liga Campionilor, SCM Rm. Vâlcea ar putea juca direct în grupele Ligii Europene. În schimb, celelalte două reprezentante ale ţării noastre vor evolua mai întâi în preliminarii. În aceste condiţii, cum meciurile din grupele competiţiei organizate de EHF se vor disputa abia din ianuarie 2022, formaţia din Sala Traian îşi va afla adversarele în noiembrie, după ce vor avea loc preliminariile.
De menţionat mai este faptul că actuala echipă, SCM Rm. Vâlcea, a mai participat şi în sezonul 2018-2019 în această competiţie. Era primul sezon cu Florentin Pera pe banca tehnică, gruparea din Sala Traian fiind eliminată încă din preliminarii, chiar în ultimul tur înainte de calificarea în grupe. „Municipalele” au cedat atunci în faţa formaţiei daneze Ikaast Herning, care a-a impus în ambele manşe, cu 22-16 pe teren propriu şi cu 21-19 în România.
Altfel, iubitorii handbalului vâlcean îşi amintesc că, în trecut, pe vremea când actuala competiţie Liga Europeană purta denumirea de Cupa EHF, trofeul a ajuns de două ori în Râmnic, el fiind câştigat atunci când formaţia din Sala Traian se numea Chimistul (în 1984 şi 1989).