miercuri, decembrie 6, 2023
Handbal

Daciana Hosu şi Corina Lupei (SCM Rm. Vâlcea) luptă pentru România, la Euro 2022. Turneul final începe în această săptămână

298Vizualizari
În această săptămână, se va da startul în Campionatul European de handbal feminin. În 2022, turneul final este găzduit, în premieră, de trei ţări (Slovenia, Macedonia de Nord şi Muntenegru). Meciurile vor avea loc în patru oraşe (Ljubljana şi Celje – din Slovenia, Skopje – Macedonia de Nord şi Podgorica – Muntenegru). Ca un fapt inedit, competiţia supremă de pe continent nu se va mai desfăşura în decembrie, ci mai devreme cu o lună, în perioada 4-20 noiembrie. Iar asta pentru a nu coincide cu Campionatul Mondial de fotbal din Qatar, programat între 20 noiembrie şi 18 decembrie.

Ultima performanţă notabilă datează din 2015, când România a cucerit medaliile de bronz

Ca de obicei, la turneul final al Euro 2022, vor participa cele mai bune 16 reprezentative de pe continent, printre care se va afla şi cea a României, singura care a fost prezentă la toate cele 24 de ediţii organizate până în prezent. Dincolo de acest aspect, tricolorele nu se mai numără însă demult printre favoritele la medalii, ultima clasare pe podium datând din 2015. La vremea respectivă, naţionala antrenată de suedezul Tomas Ryde, care l-a avut ca secund pe Costică Buceschi, a obţinut bronzul, după victoria clară cu Polonia, din finala mică (31-22). Trei jucătoare din acea echipă se regăsesc şi acum în lot: Cristina Neagu, Crina Pintea şi Eliza Buceschi. La ultima ediţie, din Danemarca (2020), România – pregătită de Bogdan Burcea – a terminat doar pe locul 12.
Ca de obicei, şi anul acesta, participantele au fost împărţite în patru grupe de câte patru, din care primele trei clasate vor evolua mai departe în Main Round. În următoarea fază, se vor alcătui însă două grupe de câte şase, echipele din Grupa A urmând a le înfrunta pe cele din Grupa B, iar cele din Grupa C se vor duela cu formaţiile din Grupa D. Ulterior, primele două clasate din fiecare grupă din Main Round se vor întâlni în semifinalele competiţiei.

În prima fază a grupelor, tricolorele vor înfrunta Ţările de Jos, Franţa şi Macedonia de Nord

În prima fază, reprezentativa noastră a fost repartizată în Grupa C, unde va înfrunta, în ordine, Ţările de Jos (Olanda) – sâmbătă, 5 noiembrie, de la ora 21.30, Franţa – luni, 7 noiembrie, tot de la 21.30, şi Macedonia de Nord – miercuri, 9 noiembrie, de la 19.00. Toate meciurile din Grupa C vor avea loc la Skopje (Macedonia de Nord). Ulterior, după ce vor accede în Main Round (o misiune care la prima vedere ar trebui să fie una foarte uşoară, având în vedere că naţionala ţării gazdă este inferioară valoric), tricolorele se vor duela cu primele trei clasate din Grupa D, din care fac parte echipele Spaniei, Germaniei, Muntenegrului şi Poloniei.
Aşa cum se cunoaşte, din vară, selecţionata noastră este pregătită de Florentin Pera (ex-antrenor principal la SCM Rm. Vâlcea, echipă cu care a cucerit titlul naţional în 2019), Bogdan Burcea (actualul tehnician de la SCM Craiova) şi de vâlceanca Ildiko Kerekes Barbu (antrenor cu portarii). Staff-ul tehnic este completat cu Ştefan Ciuntu, preparatorul fizic al echipei Gloria Bistriţa-Năsăud.

Printre cele 18 jucătoare care au făcut deplasarea la Euro 2022, au fost convocate şi două handbaliste din Sala Traian. Este vorba de portăriţa Daciana Hosu (24 de ani) – în fotografia din articol – şi extrema stângă Corina Lupei (20) – în fotografia principală. Altfel, din lot face parte şi Sorina Tîrcă Grozav (23 de ani), fiica legendarei handbaliste Mariana Tîrcă (ex-Chimistul / Oltchim) fiind născută chiar la Rm. Vâlcea.
Sursă foto: Facebook SCM Rm. Vâlcea