duminică, martie 7, 2021
Fotbal Diverse

Dan Zguroiu, despre viitorul fotbalului juvenil: „Peste vreo 2-3 ani, s-ar putea să nu mai avem pe cine să băgăm în teren la juniori! Mulţi copiii au renunţat deja la sport!”

403Vizualizari
Antrenorul Dan Zguroiu, care i-a dat fotbalului de înalt nivel pe Bogdan Vătăjelu (27 de ani), alias „Sărmăluţă” – în prezent, la CS „U” Craiova – şi Răzvan Popa (23 de ani), zis „Iubire” – ultima oară la Gaz Metan Mediaş, nu vede cu ochi buni viitorul fenomenului juvenil, în contextul pandemiei de coronavirus. Actualul şlefuitor de talente de la clubul Olympic Rm. Vâlcea spune că mulţi dintre părinţi au devenit deja foarte rezervaţi când vine vorba să-şi mai dea copiii la fotbal.
„Mulţi puşti au renunţat, iar părinţii sunt din ce în ce mai reticenţi să-i mai lase la fotbal sau la alte sporturi. Pe de altă parte, mulţi tineri s-au obişnuit cu acel program liber de la şcoală, în care stau acasă mai mult decât până în urmă cu trei luni, pe cumputer, pe alte dispozitive, aşa că nu prea mai poţi să-i atragi înapoi spre fotbal şi spre sport, în general. Aşadar, dezinteresul pentru sport e acum şi mai mare. Practic, din cauza şcolii online, i-am încurajat să stea pe gadget-uri şi să urmeze cursurile, iar acum e foarte greu să-i mai scoatem din monotonia asta”, a afirmat Zguroiu.

„Eşti obligat să-i pregăteşti pe copii în grupuri mici, iar pentru un antrenament trebuie să stai câteva ore pe teren, ca să lucrezi cu toţi”

Antrenorul de la Olympic spune că cel puţin 10 la sută dintre copii au renunţat la fotbal, iar situaţia se poate accentua în perioada următoare. „Cu siguranţă, ce a fost, nu va mai fi! Iar să mai vină alţi copii la fotbal, e din ce în ce mai greu. Eram la un nivel destul de bun din punct de vedere sportiv (a se vedea rezultatele echipelor!), unde probabil că nu vom mai ajunge! Iar asta deoarece unui copil, mai ales celor mici, şi după o pauză de o lună, îi trebuie mult timp să-l readuci pe drumul bun. Dar acum, după pauza asta de 3-4 luni!? E infinit mai greu, mai ales că nici nu mai vin la pregătiri. Iar normele şi metodologia de efectuare a unui antrenament sunt foarte complicate şi dificile, aşa că e foarte greu să îndeplineşti condiţiile autorităţilor. Eşti obligat să-i pregăteşti pe copii în grupuri mici, iar pentru un antrenament normal trebuie să stai câteva ore pe teren, ca să lucrezi cu toţi. S-a ajuns să nu mai poţi să faci antrenanente şi ne vom uita cum bazele sportive vor rămâne mai mult goale”, a adăugat Dan Zguroiu.

„S-au deschis mall-urile, bisericile şi terasele, spaţii unde oamenii stau buluc, iar terenurile de fotbal încă sunt închise… E aberant!”

Consecinţa acestei perioade se va vedea peste câţiva ani, când nu vor mai exista jucători de calitate pentru a completa echipele. În plus, din cauza restricţiilor impuse de autorităţi, antrenorul de la Olympic spune că niciun club juvenil nu se mai poate gândi la efectuarea unor cantonamente, vara aceasta. „Peste vreo 2-3 ani, s-ar putea să nu mai avem pe cine să băgăm în teren la juniori! Chiar cred asta, dacă se va continua la fel cu restricţiile! În ritmul acesta, dacă nu se gândeşte nimeni din ministere că e momentul să reînceapă până la urmă şi sportul, în curând, va bate sigur vântul prin segmentul juvenil. S-a dat drumul mall-urilor, bisericilor, teraselor, spaţii unde oamenii stau buluc, iar terenurile de fotbal încă sunt închise… E aberant! Înţeleg situaţia că trebuie să ne ferim de coronavirus, nu o contestă nimeni, dar mi se pare ciudat să nu permiţi efectuarea unor antrenamente de grup în aer liber. Până şi sălile de fitness s-au redeschis! Adică, în spaţii închise se poate face sport, dar la fotbal numărul copiilor e limitat. Nu mi se pare corect! În situaţia asta, e exclus să mai faci stagii de pregătire la mare! Abia în iarnă, dacă se normalizează situaţia, ne vom mai putea gândi la cantonamente”, a subliniat Zguroiu.