marți, august 11, 2020
Administrație

Daniel Băluţă, primar Vaideeni: „Am proiecte în valoare de 5 milioane de euro pentru care sper să primesc finanţare”

387Vizualizari

În luna octombrie, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a dat publicităţii o listă cu aproape 1200 de proiecte eligibile care ar putea primi finanţare prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii. Printre acestea se numără şi cel depus de ADI – Oltenia Carpatica (din care fac parte Horezu, Frânceşti, Tomşani, Pietrari, Măldăreşti, Slătioara şi Vaideeni), pentru înfiinţarea sistemului de distribuţie de gaze naturale în localităţile amintite. Investiţia s-ar ridica la valoarea totală de 180 de milioane de lei vechi.
În opinia primarului Daniel Băluţă, proiectul este unul foarte important pentru locuitorii din Vaideeni şi speră că Guvernul PNL nu va renunţa la programul demarat de PSD, mai ales că acesta poate ajuta la dezvoltarea României rurale. „Sper să primim o veste bună şi să obţinem finanţare prin FDI pentru proiectul de înfiinţare a sistemului de distribuţie de gaze naturale. Investiţia ar urma să se realizeze prin ADI Oltenia – Carpatica, unde ne-am asociat cu alte şase localităţi din Vâlcea. La Vaideeni, ar fi vorba de introducerea reţelei pe o lungime de circa 30 de kilometri. Proiectul a fost declarat eligibil de către Comisia Naţionale de Strategie şi Prognoză, dar nu a fost încă aprobat pentru finanţare în cea de-a treia etapă. Vom vedea ce va fi pe viitor. Tot pe FDI, comuna Vaideeni a obţinut 10,34 de milioane de lei pentru reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea Şcolii Gimnaziale «Luca Solomon», unde învaţă 380 de elevi”, a subliniat Daniel Băluţă.

„Fondul de Dezvoltare şi Investiţii poate deveni PNDL 3”

După ce mai mulţi reprezentanţi ai PNL au afirmat că ar fi dispuşi să regândească Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, alesul PSD din Vaideeni consideră că ar fi o mare greşeală ca acesta să fie desfiinţat, iar proiectele demarate să fie sistate. „Nu cred deloc în varianta desfiinţării FDI, nu cred că sunt oameni care să nu continue lucrurile bune care se fac în ţară. Probabil că FDI va fi, de fapt, PNDL 3, începutul noii sesiuni. Iar asta şi pentru că foarte multe dintre proiecte au derivat din PNDL 2, adică, au fost depuse acolo, iar, după ce nu au obţinut finanţare pentru ele, primarii le-au îndreptat către FDI. PNDL a fost un program bun, nimeni nu poate contesta acest lucru. În opinia mea, majoritatea fondurilor trebuiau să vină de la Uniunea Europeană, nu să primim linii de finanţare de la Guvern. E nevoie să fie majorate plafoanele în anii următori, astfel încât să nu mai stăm atâta timp cu proiectele în aşteptare. Numai la Vaideeni, am investiţii în valoare de 5 milioane de euro pentru care sper să primesc finanţare de la UE! Asta în timp ce ne plângem cu toţii că absorbţia de fonduri europene este de doar 38 la sută”, a conchis primarul PSD din Vaideeni, Daniel Băluţă.