joi, iunie 4, 2020
Administrație

Daniel Băluţă va introduce 30 de kilometri de reţea de gaze în comuna Vaideeni, prin ADI „Oltenia – Carpatica”

307Vizualizari

Unul dintre proiectele pentru care primarul din Vaideeni, Daniel Băluţă, speră să obţină finanţare, prin FDI, se referă la introducerea reţelei de gaze în comuna pe care acesta o administrează. Pentru a beneficia de mai multe şanse de a realiza investiţia, alesul PSD şi-a dat acordul pentru ca localitatea Vaideeni să facă parte din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Oltenia – Carpatica”, alături de Slătioara (comună reprezentată de primarul Sorin Romcescu – în fotografie, în stânga, alături de Daniel Băluţă), Horezu, Măldăreşti, Tomşani, Pietrari şi Frânceşti. „La Vaideeni, se vor introduce în total aproximativ 30 de kilometri de reţea de gaze. Pentru a derula această lucrare, suntem asociaţi cu alte şase localităţi. Pe lângă posibilitatea de a obţine finanţare prin FDI, mai există varianta de a derula proiectul prin intermediul unei firme italiene. Aceasta intenţionează să realizeze investiţia, în toate cele şapte localităţi, printr-un parteneriat public privat. Teoretic, proiectul cu italienii ar fi mult mai simplu şi mai rapid de implementat”, a subliniat Daniel Băluţă.
„Pe FDI, am solicitat finanţare pentru două investiţii. Astfel, pe lângă proiectul prin ADI „Oltenia – Carpatica”, de introducere a reţelei de gaze, mai avem depusă şi documentaţia de modernizare a şcolii gimnaziale din centrul comunei Vaideeni. Nu putem obţine bani pentru mai mult de două investiţii. Regimul de repartizare a fondurilor pe FDI este unul simplu. Cum termini un proiect, poţi să depui altul!”, a adăugat primarul din Vaideeni.

Daniel Băluţă: „FDI e noul PNDL şi va dezvolta considerabil România în anii următori, pentru că are o formă mult mai bine gândită pentru bugetul statului”

Daniel Băluţă spune că are încredere maximă în Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, pus în aplicare de anul acesta de Guvern. „FDI e noul PNDL, iar eu sunt convins că va dezvolta considerabil România în anii următori. Acesta are o formă mult mai bine gândită pentru bugetul statului, deoarece atacă doar excedentul de bani al UAT-urilor. Ceea ce e foarte bine, pentru că nu e normal să ţii blocaţi nişte bani, în loc să realizezi investiţii. Şi se ştie bine că jumătate din valoarea PIB-ului e blocat în excedentul primăriilor. Asta pentru că unora le place să aibă bani în cont. E o regulă în afaceri: «banul – dacă nu circulă, nu are valoare!». E normal ca, pe piaţă, capitalul să fie adus de undeva, nu din împrumuturi. Nu mă refer aici la primăriile de comune, ci la cele ale oraşelor, pentru că e acolo e surplusul. În localităţile mici, excedentul e o poveste. Peste 80 la sută din UAT-urile din ţară nu au bani suficienţi nici pentru salarii, din bugetul propriu. În general, se descurcă bine doar cele care se află în zonele metropolitane. Nici în Vâlcea, de altfel, din 90 de localităţi, nu cred că sunt 10 care să se şi poată dezvolta cu bugetul propriu”, a explicat primarul PSD din comuna Vaideeni, Daniel Băluţă.