Din 9000 de porumbei lansați din Ucraina, tandemul Țuru + Morărescu a luat locul I cu supercampionul „Bujor”. Povestea celor 40 de ani de iubire a porumbeilor!
Încă dinainte de ’89, Nicu Țuru și Marian Morărescu au practicat, cu o deosebită dedicație, columbofilia. Între timp, cei doi prieteni au format tandemul Țuru + Morărescu (înregistrat la Asociația „Anton Pann”), reușind să dea numeroși campioni la concursurile naționale.
„Fac columbofilie de la începutul anilor ’90. Deci, vă dați seama că am avut zeci de mii de porumbei. Încă de la 13 ani. În tot acest timp, am avut mulți campioni naționali. Prima cupă națională am câștigat-o în 1986. Pentru noi, creșterea porumbeilor este parte din viața noastră. Nu am putea renunța niciodată. Cât ne costă această pasiune? E greu de spus. Dar suntem susținuți de soțiile noastre, pentru că, altfel, nu ai putea face performanță. Ele ne-au înțeles în toată această perioadă și chiar le mulțumim din suflet… Pentru că e o pasiune uriașă. O ai în sânge pentru toată viața”, a spus Marian Morărescu.
La ora actuală, tandemul Țuru-Morărescu are un lot de 100 de porumbei pentru zbor și 60 care încă sunt la matcă
„Există o selecție naturală a porumbeilor. Adică, avem soldații și liderii. Noi trebuie să avem grijă de lideri, pentru că de ei depinde evoluția. Bineînțeles, e o selecție naturală la competiții, adică, nu depinde de tine care porumbel se întoarce acasă de la 800-1000 de kilometri distanță. Ultimul concurs la care am participat a fost Zapovitne, din Ucraina, etapa de maraton. Au fost lansați 9000 de porumbei. Al nostru, pe nume Bujor, a luat locul 1, adică, s-a întors primul acasă, la 25 de minute distanță de următorul clasat. Iar asta spune multe despre potențialul lui. Am luat și locul I pe crescători, adică, primii doi porumbei ca palmares”, a precizat și Nicu Țuru.
Povestea frumoasă continuă, iar Marian Morărescu și Nicu Țuru vor să scrie istorie în această taină a zborului
„Bujor este un porumbel foarte bun. Suntem pe locul 1 în Vâlcea. Următoarea competiție la care vom merge va avea același obiectiv. Ca o paranteză, la ora 5 dimineața, am lansat porumbeii și Bujor a ajuns acasă la 18.21. A fost etapă grea, mai ales că am avut cod roșu de ploi”, au completat cei doi mari columbofili.
Știți cât slăbește un porumbel după un maraton de 12-13 ore? Cam cât ar ajunge un om de la 100 kg, la doar… 35
Columbolfilia este deja o știință, mai ales că, la nivel mondial, sunt persoane care plătesc sute de mii de euro, chiar și peste 1 milion, pentru un singur exemplar. Nebunie, așa-i? Cam asta e… Dar pasiunea nu are limite. „Un porumbel ajunge – după un maraton – la doar 35 la sută din greutatea sa inițială. După 12-13 ore de zbor, în care nu se odihnește niciodată. Am pierdut mulți porumbei de-a lungul anilor. Omul sau păsările răpitoare îi opresc din drum. E foarte greu, dar trebuie să mergi mai departe. Vrem să ne menținem locul de campioni. Avem multe titluri la activ. Acum, au zburat porumbei din 5 județe. Un porumbel, până să ajungă campion, trebuie să aibă genă bună, apoi, mâncare la sac, de calitate, cu suplimente, plus multe antrenamente. Ca orice sportiv de performanță. Mai vindem, mai reușim să facem bani si să creștem noi generații. După 40 de ani de acest sport, nu te poți opri. Am zburat și din Polonia, dar e foarte greu peste munte. Munții Carpați, la final de cursă, sunt un dezastru pentru ei. Vă dați seama, vin obosiți și tocmai aproape de casă ajung pradă ușoară… E un traseu mult prea extenuant”, a completat Nicu Țuru.
De cât timp are nevoie un porumbel să își revină după un concurs de maraton?
După ce a slăbit de a ajuns „piele și os”, orice porumbel întors după un maraton are nevoie de odihnă și alimentație adecvată. „Abia după două săptămâni se refac. Deși au zburat doar 12 ore. Pare greu de crezut, dar așa e… Ce admirăm la ei? Dorința de a ajunge campioni. Ca și la oameni, și ei vor să fie Number One. Obiectivul nostru este să facem o selecție permanentă. Imaginați-vă că am lansat 100 de porumbei acum și s-au întors acasă doar 60. Avem nopți albe până lansăm. La etapa de derby, adică peste 1000 de kilometri, porumbeii vin acasă a doua zi. Vom avea și derby, la Donetsk, Ucraina, luna viitoare. Să sperăm că vom face o figură frumoasă și acolo”, au mai spus Țuru și Morărescu.
Și la Vâlcea, sunt oameni care dau zeci de mii de euro pe un porumbel
Vă vine să credeți sau nu, la Vâlcea, avem destui oameni de afaceri care sunt dispuși să plătească zeci de mii de euro… pentru un singur porumbel. Dar pasiunea nu are limite. „E o garanție că plătești 20 de mii euro și ajungi campion cu acel porumbel? Nu. E ca la loterie! Numai antrenamentele fac totul. Oricum, acești oameni merită tot respectul nostru. Când bagi 400 mii de euro în porumbei e peste înțelegerea multora dintre noi. Sportul a fost dus oarecum la extrem. Peste 1,6 milion de euro pentru un porumbel? Atât a dat un chinez… E deja prea de tot. Nu ai voie! Noi poate am primi mii de euro bune pentru un porumbel, dar nu l-am vinde niciodată. Nu acesta este scopul nostru. Și, ca să vă mai spun ceva: nu câștigi nimic din creșterea porumbeilor și participarea la concurs. E doar gloria! Și plăcerea de a face asta! Poate și de aceea e un sport care merită tot respectul nostru”, au completat Nicu Țuru și Marian Morărescu.
Corona Mihăești am luat bătaie cu 2-1 de la CS Bărbătești. Echipa antrenată de Cătălin Flămânzeanu a reușit să deschidă scorul, dar...
Pentru îmbunătăţirea experienţei dvs. web, acest site foloseşte Cookies. Continuând să navigaţi pe acest site vă exprimaţi acordul asupra utilizării cookie-urilor.
Aflaţi mai multe