Fotbal Național

Din cauza Covid-19, FRF ar putea schimba sistemul competiţional în Liga a III-a. Din sezonul viitor, vor fi alcătuite şase serii

254Vizualizari
FRF are trei scenarii pregătite pentru actuala ediţie a Ligii a III-a. Aşa cum se cunoaşte, pe lângă „îngheţarea” sezonului, variantă susţinută de peste 90 la sută dintre cluburile de la acest nivel, oficialii din Capitală au şi două propuneri de continuare a campionatului. În prima dintre acestea, ar fi vorba ca toate cele 14 etape rămase să se desfăşoare normal, din 5 iunie până pe 25 iulie, cu nu mai puţin de şase intermediare. Cea de-a doua soluţie ar fi aceea ca echipele să fie împărţite în două serii valorice, locurile 1-8 (play-off) şi 9-16 (play-out), în care participantele se vor mai înfrunta doar o singură dată, caz în care s-ar disputa doar şapte runde, începând din 12-13 iunie.

Patru dintre echipele de pe locurile 1 vor face saltul în Liga a II-a. Spartac şi Slatina vor disputa un baraj

Dacă se va alege varianta suspendării sezonului, toate grupările aflate, în acest moment (după 16 etape), pe locurile 1 în patru dintre serii vor obţine dreptul de a promova în Liga a II-a. Este vorba de Aerostar Bacău (din Seria I), Unirea Slobozia (Seria a II-a), FC „U” Craiova 1948 (Seria a IV-a) și Fotbal Comuna Recea (Seria a V-a). Situaţia este puţin mai complicată în Seria a III-a, unde Progresul Spartac şi CSM Slatina se află la egalitate de puncte în fruntea clasamentului, aşa că FRF intenţionează să organizeze un baraj între acestea, într-o singură manşă sau tur-retur, iar învingătoarea va face saltul în eşalonul superior.

Nicio echipă nu va mai retrograda, iar din formaţiile care vor promova din judeţ se va putea face o nouă serie

În ceea ce priveşte zona din subsolul clasamentului, din Liga a III-a nu va mai retrograda nicio echipă dintre cele 77 care încă mai activează în prezent, iar cele 21 de formaţii care vor câştiga meciurile de baraj se vor alătura acestora. Din câte se pare, planul oficialilor FRF este acela ca, din sezonul viitor, în ultimul eşalon naţional să fie şase serii, nu cinci, ca până acum. Obiectivul e acela de a reduce deplasările extrem de lungi, care le seacă de bani pe multe dintre cluburile fără mari posibilităţi financiare. Cum s-a întâmplat în acest sezon cu echipele olteneşti din Seria a IV-a, nevoite să parcurgă sute de kilometri până în vestul ţării.
De amintit este și opinia pe care au avut oficialii de la CSM Zalău, care vor, de asemenea, „îngheţarea” sezonului, dar fără a promova și a retrograda nimeni, iar, anul viitor, totul să se reia de la zero!