marți, martie 2, 2021
Diverse

Din cauza pandemiei de Covid-19, cea de-a 12-a ediţie a Sărbătorii Teiului, de la Păuşeşti Măglaşi, va fi amânată pentru anul viitor

278Vizualizari
În fiecare an, în jurul datei de 29 iunie, când creştin-ortodocşii îi celebrează pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, la Păuşeşti Măglaşi, se desfăşura Ziua Comunei, care purta şi denumirea de „Sărbătoarea Teiului”. Din păcate pentru locuitori, evenimentul nu va mai avea loc şi în 2020, din pricina pandemiei de Covid-19, deoarece adunările publice cu zeci de persoane sunt interzise de autorităţi. „Anul acesta, nu vom mai derula festivităţile prilejuite de Ziua Comunei, iar cea de-a 12-a ediţie va fi amânată pentru 2021. În plus, nici de premierea cuplurilor vârstnice sau a elevilor nu mai poate fi vorba, din cauză că nu mai avem voie să organizăm adunări publice. De altfel, aşa cum se cunoaşte, şi alegerile locale programate în luna iunie au fost amânate pentru toamna acestui an. E trist ceea ce se întâmplă, din cauza acestui virus nemilos, dar trebuie să ne conformăm şi noi şi să sperăm că pandemia de Covid-19 va trece cât mai repede şi vom reveni la viaţa noastră normală”, ne-a declarat primarul PNL din Păuşeşti Măglaşi, Alexandru Dediu.

Câţiva dintre marii artişti ai ţării au concertat, de-a lungul anilor, în localitatea administrată de primarul Alexandru Dediu

„Sărbătoarea Teiului” a fost organizată an de an, după alegerea ca primar a lui Alexandru Dediu (în 2008), acesta fiind cel care a reînviat o tradiţie străveche a comunei şi a celor ce trăiesc pe aceste meleaguri. De-a lungul anilor, pe scena amplasată în centrul localităţi au concertat câţiva dintre marii artişti ai ţării, iar toate recitalurilor au fost foarte apreciate de public.
Din acest punct de vedere, în 2019, locuitorii din Păuşeşti Măglaşi (şi nu numai!) i-au putut urmări pe Corina Chiriac (FOTO) şi Cătălin Crişan (ale căror şlagăre nu au fost nici acum uitate de generaţia în vârstă), pe folcloriştii Cornelia şi Lupu Rednic, dar şi pe Emilia Dorobanţu, o altă interpretă îndrăgită de muzică populară. În trecut, la evenimentul festiv din comuna administrată de primarul Alexandru Dediu au mai cântat alţi artişti celebri ai ţării, precum Andreea Bănică, Armin Nicoară şi Olguţa Berbec (în 2018), Andreea Bălan (ex-Andre) şi Gheorghe Roşoga (în 2017), Anna Lesko, Irina Loghin, Benone Sinulescu, Emilia Ghinescu şi Nicu Paleru (în 2016), Maria Buză, Mariana Ionescu Căpitănescu şi Constantin Enceanu (în 2015), Carmen Şerban, Matilda Pascal Cojocăriţa şi italianul Ciro de Luca (în 2014), Niculina Stoican, Petrică Mîţu Stoian şi Bianca Rus (în 2013).
Primele patru ediţii ale „Sărbătorii Teiului” au fost dedicate vâlcenilor şi spectacolelor susţinute de elevi şi localnici. În acea perioadă, cei mai reprezentativi artişti care au urcat pe scena din Păuşeşti Măglaşi au fost Ana Maria Iorga (care e originară din Vaideeni) şi Carmen Blejan (din Scundu), cele două interprete de muzică populară fiind prezente la evenimentul din 2012.