duminică, martie 16, 2025
Administrație

Din cauza unor modificări legislative, există riscul ca noua grădiniţă din Guşoeni să nu funcţioneze din septembrie. Primarul Nicolae Concioiu a solicitat ajutorul IŞJ Vâlcea

1.12KVizualizari
Primarul Nicolae Concioiu a construit o grădiniţă modernă la Guşoeni, pe care vrea s-o inaugureze în această toamnă, odată cu începerea noului an şcolar. În acest sens, din luna iunie, a început campania de înscriere a copiilor, iar până în prezent s-au depus peste 20 de cereri. Alesul PSD a afirmat că numărul poate creşte chiar la 30, până în septembrie, ceea ce ar însemna că, la noua grădiniţă cu program prelungit, vor funcţiona două grupe de copii.
Primarul din Guşoeni s-a lovit însă de o mare problemă în ceea ce priveşte deschiderea unităţii. Pentru autorizarea grădiniţei, e nevoie şi de un aviz din partea ARACIP (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar). Nicolae Concioiu spune că nu ar fi fost o problemă să-l obţină, dacă instituţia amintită nu ar fi întârziat primirea cererilor.

„Ne-am zbătut să facem o grădiniţă modernă în localitate şi e păcat să n-o punem în funcţiune anul acesta”

„Guvernul PNL a operat o modificare în lege, astfel că e nevoie şi de avizul ARACIP pentru a obţine autorizaţia de funcţionare a grădiniţei. Am aflat asta abia zilele trecute, şi nu doar noi, reprezentanţii Primăriei, ci şi cei de la IŞJ Vâlcea, când am bătut la uşa lor şi le-am spus că suntem gata să deschidem noua unitate pentru preşcolari. Am luat legătura cu cineva de la ARACIP şi ni s-a spus însă că cererile pentru autorizare se pot depune abia după 1 septembrie, că atunci începe calendarul de primire a solicitărilor. Iar asta înseamnă că există riscul ca grădiniţa să nu poată fi deschisă pe 13 septembrie, când începe noul an şcolar”, a spus Nicolae Concioiu.
Primarul din Guşoeni e de părere că Guvernul ar fi trebuit să înlesnească procedura de autorizare a acestor unităţi, nu să o complice. „Ne-am luptat să facem investiţia şi e un lucru important că suntem gata cu construcţia, când în ţară se mai finalizează extrem de puţine. Dacă am făcut toate sacrificiile şi suntem pe punctul de a deschide noua grădiniţă, nu e corect să fim întârziaţi un an din nu se ştie ce cauză. Ne-am zbătut să construim o unitate modernă în localitate şi e păcat să n-o punem în funcţiune anul acesta. Clădirea e în regulă din toate punctele de vedere, în interior e pur şi simplu o bjuterie. Grădiniţa are toalete şi chiuvete joase pentru copii, mobilier nou, mese, scaune, pătuţuri, tot ce trebuie, conform normelor. Ar mai fi de finalizat gardul împrejmuitor pe o latură şi de montat dalele peste şanţul de la drumul naţional. În curte, va fi construit şi un parc de joacă, iar echipamentele vor veni în zilele următoare. Oricum, aceste lucruri nu sunt o problemă pentru autorizarea ARACIP”, a completat alesul PSD.

„Nu avem timp să parcurgem toţi paşii, dacă cererile în sistemul ARACIP se depun abia de la 1 septembrie”

Nicolae Concioiu a detaliat apoi şi paşii care trebuie urmaţi până ce ARACIP va autoriza grădiniţa de la Guşoeni. „În primul rând, unitatea depune o cerere, apoi ni se transmite un contract de prestări servicii şi ni se emite o factură, ce trebuie plătită în cinci zile. Aceasta nu e deloc mică, are valoarea de peste 7000 de lei. O vom achita, nu e o problemă, însă trebuie s-o prevedem mai întâi în bugetul localităţii, că aşa ne obligă legea. E nevoie să rectificăm bugetul şi asta nu se poate face peste noapte! Apoi, urmează vizita în teren a reprezentanţilor ARACIP. Dacă totul e ok, se dă ordinul de ministru, pentru acordarea autorizaţiei. După aceea, unitatea trebuie să angajeze personalul didactic şi nedidactic. Iar asta e o altă procedură care durează, deoarece e nevoie de anunţuri pentru concursuri, că aşa e în sectorul bugetar. Oare când avem timp să parcurgem toţi paşii, dacă ARACIP a anunţat că încărcarea cererilor în sistem se poate face abia de la 1 septembrie!? Cum să ne încadrăm în doar câteva zile!? Vrem să fie totul legal sută la sută, nimeni nu-şi doreşte altceva. Nu contrazic importanţa autorizării, ci modul în care ni se impune să facem totul într-un timp scurt. Dacă ni s-ar spune că lucrurile se rezolvă în 3 zile, am fi liniştiţi. Dar, chiar dacă ne-am mişca repede cu documentele, ARACIP nu va putea face la foc automat evaluarea, vizita în teren şamd”, a subliniat Nicolae Concioiu.

„Dacă nu începem programul prelungit în toamnă, părinţii copiilor vor fi extrem de revoltaţi”

„Ne-am propus să creştem numărul de copii din Guşoeni, acesta fiind şi scopul pentru care am construit grădiniţa cu program prelungit, unde există posibilitatea de a avea chiar 40 de preşcolari. Situaţia e foarte tensionată, dacă nu începem cursurile în toamnă la noua unitate, părinţii vor fi extrem de revoltaţi, pentru că au pierdut şansa de a-şi înscrie copii la grădiniţele similare din celelalte localităţi. Ei lucrează şi nu vor avea unde să-i ducă pe cei mici, deci se va isca un scandal monstru. Ne luptăm în continuare să fim gata cu toate, în speranţa că, pe 13 septembrie, vom porni la drum. Sper ca Inspectoratul şi Ministerul să găsească o soluţie de a depăşi impasul, bineînţeles, prin respectarea normelor legale, astfel încât să inaugurăm unitatea în toamnă. Am realizat investiţia pentru copii, iar ei merită tot ce e mai bun. Nu trebuie să pedepsim tânăra generaţie!”, a încheiat primarul Nicolae Concioiu.
În aceeaşi situaţie cu Guşoeni se află şi comuna Budeşti, unde primarul Ionel Vlădulescu a construit, de asemenea, o nouă grădiniţă, cu program prelungit, pe care liberalul vrea s-o deschidă tot în toamnă. De aceea, IŞJ Vâlcea, Ministerul Educaţiei şi ARACIP trebuie să urgenteze aprobarea avizelor pentru unităţile respective, astfel încât copiii din ambele localităţi să aibă unde să deprindă tainele şcolii, din septembrie.