Doi vâlceni au dat o „GĂLĂGIE” de bani pe porumbei! Au cumpărat de la mai marii Europei!
Armando este cel mai scump porumbel din lume din toate timpurile. În luna martie a acestui an, exemplarul unui belgian a fost vândut la o licitație online cu 1,25 de milioane de euro. Mai în glumă, mai în serios, asta e cam cât economia oficială a Râmnicului : )). Potrivit publicației cotidianul.ro, respectiva înaripată a câștigat numeroase trofee pe plan internațional, fiind un fel de Messi al fotbalului mondial. Se pare că prețul porumbeilor a crescut după ce chinezii miliardari au născut un interes spre columbofilie și acum fac tot posibilul să ajungă numărul 1.
În România, există foarte mulți porumbei de calitate, campioni, doar că ei nu vor ajunge, prea curând, din motive obiective, să valoreze prea mult pe plan internațional. De ce? Cristian Băiășoiu, reprezentantul UCPR România și președintele „Anton Pann” Vâlcea, ne-a explicat câteva dintre cauze. „România nu prezintă deloc credibilitate pe plan internațional. E ca în politică și în viața de zi cu zi… Suntem praf, nu suntem văzuți bine în afară, ci ca niște trișori. Mă întrebați dacă avem porumbei de valoare? Păi, cum să nu avem… Chiar foarte buni. Destul de mulți ar valora lejer zeci de mii de euro. Dar nu te bagă nimeni în seamă când e să îi vinzi, pentru că, așa cum am mai spus, nu suntem de încredere”, a spus Cristian Băiășoiu.
Există, totuși, cineva în Vâlcea care a investit mai mult decât oricine în porumbei și a dus dincolo de limitele financiare această pasiune nobilă. Este vorba de membrii clubului Cozia Rm. Vâlcea, Ionuț Manu și Gabriel Catrinescu, adică, echipa TEAM Catrinescu, care participă la concursuri de ani buni. „Am luat, în ultimii ani, porumbei de la cei mai mari crescători străini. Cred că e vorba de zeci de exemplare, per total. Visul nostru e să ajungem tot mai sus. Îl iubim mult și, tocmai de aceea, investim în acest sport. Oricum, columbofilia vâlceană a cunoscut o dezvoltare fantastică de ceva timp. Sunt tot mai mulți tineri care pun suflet în acest domeniu. Cea mai mare performanță a clubului Cozia este locul 2 la Olimpiadă, adică cea mai titrată competiție. Columbofilia este un sport frumos, dar și greu, mai ales atunci când pierzi cei mai buni porumbei, care nu au mai reușit, cel mai probabil, din cauza păsărilor răpitoare, dar și a altor cauze, să se întoarcă acasă. Dar așa e în acest sport: iubire, pasiune și tristețe!”, a precizat columbofilul Ionuț Manu.