Fotbal Diverse

Dumitru Teleşpan a vorbit despre drama generaţiei actuale: „Sunt tot mai mulţi fotbalişti care nici măcar nu dau «Bună Ziua!»”

1.33KVizualizari

Dumitru Teleşpan a jucat peste 20 de ani fotbal la nivel înalt şi este de 30 de ani antrenor. În toată această perioadă, el a văzut generaţii întregi de fotbalişti, dintre care mulţi au ajuns campioni naţionali, cu jocuri inclusiv la echipe mari din Europa. El are însă şi o mare dezamăgire, cu privire la generaţia actuală, care nu prea mai pune preţ pe disciplină şi respect.
„În 1973, am ajuns la Vâlcea ca jucător. Era antrenor Gică Nuţescu. Nu pot să uit de respectul pe care îl aveau jucătorii atunci faţă de el şi faţă de cei ca el. Intra în vestiar, toţi se ridicau în picioare, dădeau «Bună Ziua!» şi se aşezau pe bănci abia după ce lua loc antrenorul. Iar în vestiar, erau jucători precum Haidu, Niki Dumitriu, Gigi Tătaru şi mulţi alţii care au scris istorie în fotbalul românesc şi pe care îi aplaudau, meci de meci, peste 10 mii de spectatori. În fond, era o formă de respect faţă de munca antrenorului, faţă de eforturile sale. Acum, sincer, am văzut mulţi jucători care nici «Bună Ziua!» nu mai ştiu să dea. Se uită pe cer, pe asfalt, când trec pe lângă tine. Nu generalizez, dar, de la generaţie la generaţie, sunt tot mai mulţi copii lipsiţi de respect. Noi, ca antrenori, nu avem datoria de a-i învăţa asta, ci doar să-i conştientizăm că, dacă vor fi serioşi şi vor munci, pot ajunge să câştige de la câteva mii de euro pe lună, până la zeci sau chiar sute de mii. În rest, totul porneşte de la educaţie…”, a mărturisit Dumitru Teleşpan.