joi, februarie 29, 2024
Fotbal Județean

După ce a organizat la foc automat mini-Liga a IV-a, cu patru echipe participante, AJF Vâlcea va da startul în grabă şi Cupei României. Iar asta deşi câştigătoarea trebuie anunţată până pe… 20 iulie!

584Vizualizari
Săptămâna trecută, FRF a stabilit că AJF-urile din ţară au termen până pe 20 iulie să desemneze câştigătoarelor fazelor judeţene ale Cupei României, pentru ca acestea să evolueze ulterior în turul 1 din competiţia naţională. La doar două zile după anunţul Federaţiei, s-a întrunit şi Comitetul de Urgenţă al AJF Vâlcea, care a decis ca debutul competiţiei knock-out să aibă loc chiar în această săptămână, sâmbătă, 5 iunie. Forul condus de Adrian Comănescu a mai dat de veste că toate echipele afiliate care doresc să participe în Cupa României se pot înscrie până cel târziu miercuri, 2 iunie, la ora 12.00.

Sistemul de desfăşurare şi „ţintarul” meciurilor vor fi alcătuite după centralizarea tuturor cererilor de participare

„Comitetul de Urgență al Asociației Județene de Fotbal Vâlcea, întrunit în data de 26 mai, a hotărât ca debutul noului sezon competițional al Cupei României, ediția 2021-2022, să aibă loc sâmbătă, 5 iunie. Înscrierile se vor face până miercuri, 2 iunie, orele 12.00, iar competiţia se adresează tuturor membrilor afiliați, indiferent de eșalon. Participarea se va face cu respectarea protocolului medical în vigoare, elaborat de Federația Română de Fotbal. În conformitate cu acesta, toate persoanele oficiale (jucători, staff tehnic, staff medical, personalul de suport implicat în activitatea unei echipe) vor trebui să se supună testării pentru a putea participa la competiție. Astfel testul antigen rapid – va fi valabil 7 zile din momentul recoltării probei, testul RT-PCR va fi valabil 14 zile din momentul recoltării probei. Persoanele pozitive SARS COV-2 nu mai trebuie retestate timp de 90 de zile de la vindecare, cu excepția celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă. Pe de altă parte, persoanele vaccinate împotriva virusului SARS COV2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sunt exceptate de la obligația testării. Sistemul competițional va fi aprobat după centralizarea cluburilor participante, avându-se în vedere hotărârea Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal din data de 24 mai, prin care s-a stabilit ca echipa câştigătoare a Cupei României să fie comunicată până cel târziu în data de 20 iulie”, se spune în comunicatul postat de AJF Vâlcea pe site-ul oficial.

Alte AJF-uri din ţară au fixat termene mult mai lungi pentru înscrierea echipelor în Cupa României

Graba cu care AJF Vâlcea vrea să organizeze această competiţie este de neînţeles, deşi acum nu mai există presiunea timpului, aşa cum s-a întâmplat când a avut loc mini-Liga a IV-a, unde campioana trebuia decisă în doar trei săptămâni. În plus, Cupa României este şi mai uşor de dus la bun sfârşit, având în vedere că sistemul va fi unul eliminatoriu. Cel mai probabil, la start se vor alinia din nou doar câteva echipe, iar întrecerea se va derula la foc automat.
Spre deosebire de AJF Vâlcea, câteva dintre celelalte Asociaţii similare din ţară au fixat termene mult mai lungi pentru înscriere, probabil şi din dorinţa de a avea cât mai multe echipe în competiţie. De exemplu, la AJF Cluj, formaţiile pot confirma participarea până pe 15 iunie, iar la AJF Argeş chiar până pe 21 iunie, Cupa României fiind programată să înceapă tocmai pe 26 iunie. În plus, în multe judeţe din ţară, AJF-urile încă n-au anunţat nimic despre această întrecere, poate şi pentru că mai au destul timp la dispoziţie pentru a o organiza. Cel mai probabil, în acest caz, oficialii aşteaptă ca numărul persoanelor vaccinate să crească (inclusiv în rândul jucătorilor şi antrenorilor) şi să aibă loc o nouă etapă de relaxare a restricţiilor. Pe de altă parte, e nevoie de răbdare pentru ca tot mai multe echipe „să strângă rândurile”, să se adune, după această perioadă grea de pandemie, în care fotbalul amator s-a aflat în „carantină”.