sâmbătă, iunie 6, 2020
Handbal

EHF a schimbat sistemul de desfăşurare a Ligii Campionilor! SCM Rm. Vâlcea va fi repartizată într-o grupă cu alte 7 echipe!!!

344Vizualizari
Luni, 18 mai, Consiliul de Administraţie al FRH a decis suspendarea actualului sezon competiţional în Liga Florilor, iar în plus s-a votat că, anul acesta, nu se va mai acorda nici titlul naţional. Forul condus de Alexandru Dedu a mai stabilit şi ca în viitoarea ediţie a cupelor europene să se meargă după clasamentul din momentul întreruperii, în speţă, cu SCM Rm. Vâlcea – pe primul loc şi calificată direct în Liga Campionilor. Rivala CSM Bucureşti a încheiat pe poziţia secundă, aşa că va trebui să solicite un wild-card de la EHF pentru a evolua în cea mai puternică întrecere inter-cluburi de pe continent.

După prima fază, formaţiile de pe locurile 1-2 în grupe vor accede direct în sferturi

Federaţia Europeană de Handbal a decis ca ediţia 2020-2021 a Ligii Campionilor să se desfăşoare după un alt sistem, faţă de cel clasic de până acum, cu 4 grupe de câte 4 echipe fiecare. Astfel, în vară, cele 16 participante vor fi împărţite în două grupe de câte 8 formaţii, în care se va juca după sistemul fiecare cu fiecare. În prima fază, echipele vor disputa câte 14 meciuri.
Ulterior, grupările de pe locurile 1-2 din fiecare grupă vor accede direct în faza a III-a, adică în sferturile de finală ale competiţiei, iar cele de pe 7-8 vor fi eliminate din competiţie. În schimb, echipele de pe poziţiile 3-6 vor evolua în faza a II-a (un fel de recalificări pentru sferturi), care se vor disputa în sistem eliminatoriu, tur-retur. În această etapă, formaţiile se vor înfrunta încrucişat, locul 3 cu locul 6 şi locul 4 cu locul 5. Învingătoarele le vor înfrunta apoi, în sferturi, tot tur-retur, pe cele patru echipe clasate pe primele două poziţii în grupele din faza I. Nici acum nu va fi nevoie de tragere la sorţi, deoarece grupările calificate vor fi împerecheate în funcţie de locurile ocupate în grupele iniţiale.
Câştigătoarele celor patru dueluri din sferturi vor juca apoi în faza a IV-a, în speţă, în Final Four-ul Ligii Campionilor, care va fi programat la finele lunii mai 2021.

Spre deosebire de vechiul format, echipele vor trebui să dispute 2-4 meciuri în plus

Noul sistem de desfăşurare este puţin mai aglomerat decât cel vechi, deoarece, pentru a ajunge la turneul final, o echipă va trebui să dispute două sau chiar patru meciuri în plus, în funcţie de poziţia pe care o ocupă în prima fază. Până în prezent, până în Final Four-ul competiţiei, o formaţie avea programate 14 meciuri (din care, 6 în grupele iniţiale, 6 în Main Round şi 2 în sferturi). Conform viitorului sistem de desfăşurare a Ligii Campionilor, până în „careul de aşi”, echipele vor disputa 16 sau 18 meciuri (în acest ultim caz, dacă se clasează pe locurile 3-6 în faza iniţială în grupelor).
Practic, aşa cum se observă, spre deosebire de formatul vechi, celor 16 echipe participante li se va asigura un număr minim de 14 meciuri (câte vor fi programate în prima fază), faţă de 6 (câte se disputau până acum în grupele iniţiale, după care jumătate dintre formaţii erau eliminate din competiţie).