vineri, mai 7, 2021
Monden

EXEMPLU DE PROFESIONALISM! Deşi mai lucrează la doar 10 % din capacitate, Paradis Resort încă nu a reziliat contractele celor 100 de angajaţi ai săi. „Nu vom putea rezista însă prea mult! Aşteptăm ca Guvernul să ia două măsuri urgente”

2.35KVizualizari
Au trecut deja două săptămâni de când, în România, s-au închis restaurante, cluburi şi alte spaţii comerciale non-alimentare. Asta înseamnă că, la nivel naţional, zeci, poate chiar sute de mii de oameni stau deja acasă, mulţi dintre ei fără poate nicio sursă de venit. Guvernul încă nu a anunţat nicio măsură concretă de prevenire a unui eventual dezastru în economie, iar unii analişti anticipează că, în acest ritm, ar putea dispărea chiar şi până la 50 la sută dintre firme. Lucian Niţă, de la Paradis Resort – una dintre cele mai respectate şi longevive companii din Vâlcea, cu peste 20 de ani de activitate – aşteaptă ca Executivul să rezolve cu maximă seriozitate această problemă care apasă tot mai mult mediul privat.

„Avem nevoie de soluţii pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori!”

„Paradis Resort are aproximativ 100 de angajaţi. Încă nu le-am încheiat contractele de muncă… Aşteptăm însă măsuri mai bune din partea Guvernului. La ce mă refer? Adică, la aplicarea şomajului tehnic, ca fiecare angajat să primească 75 la sută din salariu. Am menţinut tot personalul de angajaţi, cu toate că activitatea noastră mai e la doar 10 la sută din capacitatea normală. Aşteptăm, de asemenea, un răspuns ferm din partea statului şi în ceea ce priveşte amânarea plăţii ratelor, a creditelor şi a dobânzilor… Este o situaţie care impune neapărat asta! Nu e un moft… Noi, ca şi alţi zeci de mii de angajatori din România, nu putem continua la infinit să plătim personalul, în condiţiile în care activitatea noastră s-a restrâns enorm… O altă problemă: ca şi alte firme de profil, colaborăm cu zeci de furnizori de diverse servicii, de la băuturi, până la vestimentaţie, divertisment etc. Dacă nu ai evenimente de organizat, şi ei sunt, în mod automat, afectaţi. E o reacţie în lanţ! Am un prieten bun, în industria auto, care, la fel, se plânge de situaţie. Dacă lumea nu iese afară din casă (şi e bine că respectă această regulă!), cine îşi mai repară maşinile? Mai toate sunt trase pe dreapta…”, a explicat Lucian Niţă, de la Paradis.

„Şomajul tehnic este doar o variantă pe termen scurt: de maxim trei luni!”

„Paradis Resort livra zilnic câteva sute de meniuri, la firme, şcoli, grădiniţe şi nu numai. Acum, nu mai merge nimic… Ideea este aceea că şomajul tehnic, propunerea Guvernului, pe care o aşteptăm să se pună în practică urgent, nu este nicidecum o soluţie pe termen lung. Oamenii vor sta acasă o lună, două, maximum trei… Apoi, trebuie să se întoarcă la muncă. Riscăm să pierdem angajaţii. Mai ales că pe mulţi dintre ei îi avem de 10-15 ani alături de noi… Adică, sunt din familia noastră! Peste tot este aceeaşi situaţie. Nu mai merge nimic!”, a completat Lucian Niţă.

„Se spune că, după Paşte, va fi jale în România. Soluţia este…”

„Am văzut numai ştiri alarmiste în ultima perioadă… Mulţi specialişti în domeniul medical susţin că vârful de epidemie în România va fi atins după Paşte, pentru că se aşteaptă ca sute de mii de români să revină în ţară, pentru sărbătorile pascale. E normal ca ei să revină acasă, sunt fraţii noştri, însă trebuie stabilită o regulă. La ce mă refer? Ai la dispoziţie o săptămână să vii acasă, să spunem, între 5 şi 12 aprilie, de la ora x la y. Apoi, dacă tu vrei să vii când vrei tu, nu mai poţi, pentru că graniţele se pot închide. Astfel, îi poţi controla mult mai uşor pe cei care vin, ai datele lor şi ştii că trebuie să stea izolaţi. În caz contrar, mulţi vor continua să se furişeze în ţară, se vor plimba peste tot şi vom asista la o nenorocire…”, a mai precizat Lucian Niţă, de la Paradis Resort.