Fotbal Național

Flacăra Horezu şi Viitorul Dăeşti nu se vor mai întâlni în acest sezon, dacă se va adopta varianta cu play-off şi play-out la nivelul Ligii a III-a

416Vizualizari
Săptămâna trecută, UEFA a anunţat că ediţia din acest an a Campionatului European de fotbal a fost amânată pentru 2021. Totodată, s-a mai stabilit ca meciurile din semifinalele play-off-ului (printre care şi cel dintre Islanda şi România), ce trebuiau să aibă loc zilele acestea, au fost reprogramate pentru 4 iunie, iar finalele – pe 9 iunie. Ca şi consecinţă, în contextul întreruperii pauzei forţate din cauza pandemiei de Covid-19, forul continental a decis să prelungească termenul de finalizare a campionatelor naţionale, de la 1 iunie, la 28 iunie. Şi FRF a luat act de toate aceste decizii, iar oficialii au discutat toate variantele posibile pentru încheierea sezonului actual în bune condiţii. Astfel, la nivelul Ligilor a II-a şi a III-a, s-a vehiculat varianta de modificare a sistemului competiţional, întrecerile din ţară urmând a se încheia cu play-off şi play-out.

Dacă starea de urgenţă nu se prelungeşte cu încă 30 de zile, echipele îşi vor putea relua antrenamentele din 16 aprilie

Dacă situaţia se va ameliora în următoarele trei săptămâni (lucru greu de crezut), echipele îşi vor putea relua antrenamentele pe 16 aprilie, iar campionatele se vor relua din 16 mai. A doua variantă – când starea de urgenţă va fi prelungită pe 15 aprilie cu încă 30 de zile – prevede ca întrecerile interne să se reia pe 13 iunie. Până se va ajunge la o concluzie, FRF a recomandat echipelor să nu-şi mai reia antrenamentele decât atunci când va fi ridicată starea de urgenţă.
În Liga a II-a, pentru promovare se vor mai bate în continuare doar echipele clasate pe locurile 1-8, iar cele de pe poziţiile 9-18 vor juca pentru evitarea retrogradării. În schimb, în Liga a III-a, formaţiile de pe 1-8 vor evolua în play-off, iar cele de pe 9-16 în play-out. Pentru că nu mai există timpul necesar, etapele din play-off şi play-out nu vor mai avea loc însă tur-retur, ci într-o singură manşă. Există două variante pentru stabilirea gazdelor meciurilor: ori prin tragere la sorţi, ori în funcţie de cum s-au întâlnit în tur, caz în care echipele care au jucat în deplasare vor evolua mai departe pe teren propriu. Echipele îşi vor păstra punctele obţinute până în acest moment, mai puţin însă cele câştigate la „masa verde” în retur, cu echipele retrase sau excluse din campionat, acolo unde e cazul. În eventualitatea în care două echipe se află la egalitate de puncte pe locurile pentru play-off / play-out, departajarea se va face în funcţie de rezultatele directe. Regulile de promovare şi retrogradare vor rămâne aceleaşi la toate nivelurile valorice.
Aşa cum se observă, în cazul în care se va ajunge la această variantă, cele două echipe vâlcene din Liga a III-a (Flacăra Horezu – locul 4 şi Viitorul Dăeşti – locul 11, în prezent) nu se vor mai întâlni deloc în sezonul actual, deoarece vor evolua în competiţii diferite. Adi Popa & Co. vor juca în play-off, iar formaţia lui George Popolan în play-out. Elevii lui Gabriel Mangalagiu nu vor mai avea astfel posibilitatea de a-şi lua revanşa, după ce au pierdut la limită meciul din tur, din Treapt, cu 2-1.