duminică, aprilie 11, 2021
Fotbal Național

FRF a schimbat sistemul de retrogradare din Liga a III-a! Nicio echipă nu va mai pica direct! În plus, s-a modificat şi formula de desfăşurare a barajelor de promovare în ultimul eşalon naţional

93Vizualizari
Miercuri, 7 aprilie, la o zi după ce miniştrii Tineretului şi Sportului (Eduard Novak) şi Sănătăţii (Vlad Voiculescu) au semnat ordinul comun prin care au fost acceptate testele antigen rapide de Covid-19, pentru toate competiţiile fotbalistice din ţară, FRF a venit cu o veste importantă pentru formaţiile din Liga a III-a. Astfel, instituţia condusă de Răzvan Burleanu a decis schimbarea sistemului de retrogradare din ultimul eşalon naţional, când mai sunt doar patru etape de disputat din actualul sezon competiţional (!!!).
Dacă până acum se ştia că ultimele două clasate din fiecare serie vor retrograda, la fel ca şi cea mai slabă echipă de pe locul 8 din cele 10 grupe, Comitetul de Urgenţă al FRF, din care fac parte Răzvan Burleanu, Gino Iorgulescu şi Octavian Goga, a anunţat, în această săptămână, că nicio formaţie nu va mai pica direct.
În plus, barajele de promovare nu vor mai fi organizate ca până în prezent, doar între cele 42 de campioane judeţene, ci în două faze. Prima oară, grupările din judeţ se vor înfrunta între ele, iar ulterior învingătoarele acestor meciuri se vor duela cu cele mai slabe 21 de participante din Liga a III-a.
Chiar dacă s-a schimbat sistemul de retrogradare, noua formulă va conduce tot către un număr identic de echipe în Liga a III-a (adică, 100), dar oficialii din Capitală încă nu au precizat cum se va desfăşura viitorul sezon. E foarte posibil ca modul de disputare să se schimbe, în funcţie de numărul grupărilor ce se vor alinia la start.

Forul condus de Răzvan Burleanu a ţinut cont de faptul că fotbalul judeţean se află în hibernare de peste un an şi se teme că nu va mai avea echipe pentru viitorul sezon al Ligii a III-a

Comunicatul de presă prin care a fost anunţată modificarea sistemului de retrogradare din Liga a III-a a fost dat publicităţii pe site-ul oficial al FRF.
„În conformitate cu dispoziţiile art. 49 din Statutul Federaţiei Române de Fotbal, Comitetul de urgenţă compus din Răzvan Burleanu – Preşedinte FRF, Gino Iorgulescu – Prim-vicepreşedinte FRF, Octavian Goga – Vicepreşedinte FRF,
• având în vedere necesitatea respectării principiului de promovare/retrogradare pentru echipele participante la campionatele naționale Liga a 4-a și Liga a 3-a,
• având în vedere situația excepțională încă existentă care a determinat imposibilitatea organizării și desfășurării competițiilor la nivelul AJF / AMFB, inclusiv Liga a 4-a,
• luând în considerare principiul sustenabilității cluburilor participante în competițiile FRF,
Aprobă modificarea sistemului competitional al Ligii a 3-a, sezonul 2020-2021, astfel cum a fost acesta stabilit prin Hotărârea Comitetului Executiv al FRF din 18.08.2020, în sensul modificării sistemului de retrogradare astfel:
• nicio echipă nu retrogradează direct.
• echipele clasate pe locurile 9 și 10 din cele 10 serii, precum și echipa de pe locul 8 cel mai slab clasată vor disputa jocuri de baraj pentru menținerea / promovarea în Liga a 3-a cu echipele câștigătoare ale jocurilor de baraj între câștigătoarele Ligii a 4-a.
• stabilirea echipei / echipelor cele mai slabe (de ex. Echipa de pe locul 8 sau echipa / echipele de pe locul 9 sau 10, după caz) se va efectua pe baza unui clasament calculat doar prin raportare la rezultatele cu echipele din seriile Ligii a 3-a mai bine clasate decât echipa în cauză.
• în situația în care numărul echipelor din Liga a 4-a care se vor regăsi în situația de a disputa baraj de menținere / promovare în Liga a 3-a va fi mai mic de 21, atunci numărul de echipe din Liga a 3-a care participă la baraj se va reduce în mod corespunzător”, a transmis forul din Capitală, după şedinţa Comitetului de Urgenţă.