miercuri, decembrie 6, 2023
Fotbal Național

FRF a suspendat sezonul 2019-2020 al Ligii a III-a. Răzvan Burleanu a fost de acord cu majoritatea cluburilor

780Vizualizari
Joi, 7 mai, preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a organizat o videoconferinţă cu oficialii cluburilor de Liga a III-a, la finele căreia a anunţat că, la acest nivel, sezonul 2019-2020 a fost suspendat. Reprezentantul forului din Capitală a precizat că 90 la sută dintre echipele care au activat în campionat au răspuns la chestionarul trimis de FRF, iar 75 la sută dintre acestea au recomandat încheierea competiţiei în acest moment, după disputarea a doar 16 etape. Adică, au bifat varianta „Îngheţarea campionatului cu validarea clasamentelor existente”! Principalul motiv pentru care multe dintre cluburi au refuzat continuarea sezonului a fost acela că, după ieşirea din starea de urgenţă (care se va produce pe 15 mai), acestea nu au posibilitatea de a respecta condiţiile foarte dure stabilite de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Tineretului şi Sportului, pentru a nu exista riscul răspândirii coronavirusului.

Aerostar Bacău şi FC „U” Craiova, singurele lidere care au acces direct în Liga a II-a. În celelalte serii, vor avea loc baraje

Odată cu anunţul de suspendare a sezonului 2019-2020 al Ligii a III-a, FRF a prezentat şi planul de încheiere a campionatului. Din start, preşedintele Răzvan Burleanu a precizat că nicio echipă nu va retrograda vara aceasta, dar, în ceea ce priveşte promovarea, lucrurile sunt un pic diferite faţă de cum se ştia iniţial. Aşa cum se cunoaşte, înaintea şedinţei de săptămâna trecută, se vehiculase ca liderele actuale (mai puţin din Seria a III-a, unde era egalitatea de puncte dintre Progresul Spartac şi CSM Slatina) să facă saltul în Liga a II-a. Conform noilor reguli, vor accede direct în Liga a II-a doar Aerostar Bacău (din Seria I) şi FC „U” Craiova (Seria a IV-a), datorită faptului că au un avans considerabil de puncte faţă de următoarele clasate: Foresta Suceava (care se află la 8 „lungimi” în spatele liderei, 43 – 35) şi, respectiv Şoimii Lipova (situată la 13 puncte de formaţia lui Adrian Mititelu, 42 – 29).
În ceea ce priveşte celelalte serii, pentru stabilirea promovatelor, se vor disputa meciuri de baraj între primele două clasate, deoarece distanţa dintre acestea este mai mică de trei „lungimi”. În Seria a II-a, se vor duela Unirea Slobozia (40 de puncte) şi Mostiştea Ulmu (37), în Seria a III-a – Progresul Spartac şi CSM Slatina (ambele având câte 37 de puncte în cont), iar în Seria a V-a – Fotbal Comuna Recea (35) şi Minaur Baia Mare (33). Toate partidele vor avea loc tur-retur, la finele lunii iulie.

FRF nu a permis ca şi din Liga a II-a să nu retrogradeze nicio echipă, astfel că ultimele trei clasate vor pica în eşalonul inferior

Aşa cum se observă, conducerea FRF a exclus din start posibilitatea ca din Liga a II-a să nu retrogradeze nicio echipă, aşa cum au propus majoritatea oficialilor de la acel nivel, care s-au pronunţat, de asemenea, pentru suspendarea sezonului. Practic, regulamentul va rămâne cel de la începutul campionatului! De menţionat este faptul că două formaţii au abandonat între timp, din diferite motive (Daco-Getica s-a retras din campionat în tur, iar Sportul Snagov a fost exclusă la începutul returului), astfel că din Liga a II-a vor mai pica doar trei grupări!
Astfel, în prezent, pe locurile 16, 17 şi 18 (retrogradabile) se află Concordia Chiajna, FK Csikszereda Miercurea Ciuc şi Pandurii Tg. Jiu. Rămâne de văzut însă ce soluţie va alege FRF pe viitor în privinţa echipelor care vor pica din Liga a II-a, dacă şi la acest nivel se va proceda la „îngheţarea” campionatului, în condiţiile în care Concordia Chiajna se află la egalitate de puncte cu CSM Reşiţa (24), ambele având câte 22 de meciuri jucate.

Propunerile FRF pentru Liga a III-a:

• înghețarea sezonului competițional 2019/2020
• nicio echipă nu va retrograda
• în Liga a II-a, vor promova cinci echipe, astfel:
– echipele de pe locul 1 din fiecare serie sau, dacă diferența dintre locurile 1 şi 2 e egală sau mai mică de 3 puncte, învingătoarea dintre primele două clasate dintr-un baraj tur-retur; meciurile se vor desfășura la sfârșitul lunii iulie (în aceeași perioadă când va avea loc și barajul pentru promovare în Liga I).
• vor retrograda din Liga II-a echipele de pe locurile 16, 17, 18