Diverse

GAL „Ţinutul Vinului”, partener într-un proiect inedit de artă şi viticultură, alături de două Grupuri de Acţiune Locală din Franţa

805Vizualizari

COMUNICAT DE PRESĂ

Recent a fost dusă la bun sfârșit ultima etapă a proiectului european „NECT’ARTS Artiști și producători de vin: să împărtășim pasiunile teritoriilor noastre”, un proiect de cooperare transnațională finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2016-2020 pe axa Leader. Inițiativa celor trei Grupuri de Acțiune Locală partenere, două din Franța – GAL Uzege Pont du Gard și GAL Cote des Bar en Champagne, și unul din România – GAL „Ținutul Vinului”, din județul Vâlcea, a avut la bază ideea punerii în dialog a viticulturii cu artele vizuale, de unde și titlul inspirat ce creează punți de legătură între oenologie și creația artistică.

Primele două etape ale proiectului „NECT’ARTS” s-au desfășurat în Franța, la Uzege și Cote des Bar En Champagne și au presupus întâlniri de lucru și schimburi de experiență între producătorii de vinuri din cele trei Grupuri de Acțiune Locală partenere, precum și minitabere de creație la care au participat artiști francezi și români din regiunile partenere.
A treia etapă a proiectului „NECT’ARTS” s-a desfășurat în comuna Măciuca și pe teritoriul Grupului de Acțiune Locală „Ținutul Vinului”, parte a renumitei zone viticole din sudul județului Vâlcea – Podgoria Drăgășani. Pe parcursul săptămânii trecute un grup de artiști francezi și români au decorat cu pictură un zid exterior al clădirii unde „GAL Ținutul Vinului” are sediul social. Lucrarea a fost realizată prin îmbinarea mai multor tehnici, precum pictura în culori acrylice sau în graffiti, dar și prin adăugarea unor obiecte artistice realizate din materiale industriale, pe același perete ales pentru a fi decorat.
Artiștii francezi alături de artiștii români au creat o lucrare colectivă și în același timp cu note personale, inspirată din tematica proiectului, adică știința și arta producerii vinului, dar și din realitatea locului.

Alături de artiști au fost prezenți președinții celor trei GAL-uri Mugur Mărcoianu, Muriel Bonneau, Marion Quartier, managerii de proiect Marian Trocaru, Anais Lagaude, Miquel Martinez, viticultorii și producătorii de vin și șampanie din cele trei regiuni.

În ultima zi a întâlnirii româno-franceze de la Măciuca a avut loc o întâlnire informală în care s-au rezumat concluziile acestui fructuos schimb de experiență și s-au trasat direcțiile continuării acestei colaborări, iar artiștii și-au prezentat lucrarea realizată în timpul mini-taberei de creație.