marți, martie 2, 2021
Administrație

Gheorghe Dumbravă, despre secretul succesului în administraţie sau cum să ajungi cel mai votat primar din ţară în doar 4 ani!! Citiţi aici povestea incredibilă a candidaturii sale la Primăria Stoeneşti!

599Vizualizari
Stoeneşti, o comună cu aproximativ 3400 de locuitori, conform ultimului recensământ, a cunoscut o dezvoltare accelerată din 2012 şi până în prezent, adică, din momentul în care Gheorghe Dumbravă a devenit primar. Într-un interviu oferit în exclusivitate, acesta ne-a dezvăluit secretul succesului în administraţie, în speţă, cum să ajungi cel mai votat primar din ţară în doar 4 ani!

Dumbravă a decis să candideze din „invidie” faţă de fostul său coleg de bancă, Viorel Radi, care realiza super-investiţii la Buneşti

Gheorghe Dumbravă şi-a propus să candideze în 2012, fiind „gelos” pe realizările social-democratului Viorel Radi, din Buneşti. „Decizia am luat-o din invidia pe care o aveam, dacă pot să-i zic aşa, faţă de Viorel Radi, de la Buneşti. Eram «gelos» când vedeam că localitatea vecină se dezvoltă de la zi la zi, iar Stoeneştiul stă pe loc. Am făcut şcoala împreună cu el, fiind chiar coleg de bancă la Stoeneşti, şi mi-am spus că nu pot să fiu mai prejos! Mi-a intrat în cap să devin primar şi să fac şi eu ceva frumos pentru localitatea mea, la fel ca Viorel Radi la Buneşti”, a mărturisit Dumbravă, care a candidat pentru PC la alegerile din 2012.
„În 2012, satul Dobriceni a fost decisiv în alegerea mea ca primar. În 2016, am fost reales fără probleme, cu 94 la sută din voturi! N-o să uit niciodată acel procentaj, pentru că nu cred că îl va mai egala cineva vreodată! Poate tot eu! Am obţinut cel mai mare scor din ţară datorită tuturor investiţiilor pe care le-am realizat în localitate şi ţin să le mulţumesc din suflet oamenilor şi să-i invit să fie în continuare alături de mine. Demn de reţinut e faptul că, în 2012, am avut mai puţin de 30 de voturi în două sate, în timp ce adversarul meu a adunat acolo vreo 400. După 4 ani, situaţia se schimbase radical şi am obţinut 400-500 de voturi! Oamenii s-au convins repede că sunt omul faptelor!”, a afirmat Dumbravă.

„În 2012, după ce am fost ales, ca să nu mă acuze oamenii că sunt primar navetist, mi-am vândut imediat apartamentul din Râmnic”

„Până să fiu primar, n-am lucrat deloc în administraţie! Dar am stat pe lângă fostul primar Mateescu, în cele trei mandate ale acestuia, ajutându-l mereu să câştige alegerile. Am pus mult suflet şi m-am zbătut pentru el, mai ales în 2008, când a dus o luptă foarte strânsă cu doamna Niţu, de la PDL. Până în 2012, am avut o firmă care îmi aducea mulţi bani. Este vorba de o carmangerie în piaţa Nord, din Râmnic, ce mergea foarte-foarte bine. Şi acum regret că am închis-o, aveam venituri frumoase! Dar trebuia să renunţ la firmă, pentru că altfel m-aş fi trezit cu sesizări la ANI! Am demisionat până să depun jurământul! Iar ca să nu mă acuze oamenii că sunt un primar navetist, mi-am vândut imediat şi apartamentul din Râmnic!”, a mai adăugat Gheorghe Dumbravă.

„La PNL, mă simt cel mai bine! Cu preşedintele Buican, mă înţeleg excelent, pot să vorbesc orice şi am o relaţie de prietenie extraordinară!”

Dumbravă şi-a adus aminte apoi de prima investiţie pe care a realizat-o în localitate, care a vizat asfaltarea unor drumuri de tarla. „În 2012, am găsit la primărie un proiect eligibil, dar fără finanţare, pentru modernizarea arterelor către terenurile agricole ale oamenilor. La nici o lună după ce am câştigat alegerile, am mers la Daniel Constantin, preşedintele PC în fostul USL şi şef la Ministerul Agriculturii în Guvernul Victor Ponta. I-am spus că PC are doar 33 de primari în ţară, iar eu mă număr printre ei, aşa că vreau să fiu ajutat cu finanţarea pentru acel proiect. Prima oară, nici nu m-a băgat în seamă, iar atunci am răbufnit: «Am venit 400 de kilometri tocmai de la Vâlcea şi aşa mă trataţi!?» Ponta nu era prezent la Guvern, iar Constantin mi-a spus să revin peste câteva zile. După întâlnirea cu premierul, am avut banii pentru modernizarea drumurilor de tarla! Sunt un om de genul «totul pentru comunitatea mea!» Aş merge şi la UDMR, dacă mi s-ar da fonduri pentru investiţii, care e problema? Nu-mi ia nimeni gâtul! Pentru localitatea mea, aş face orice compromis! Politic, bineînţeles, nu de altă natură! Acum, trebuie să recunosc că la PNL mă simt cel mai bine. Cu preşedintele Buican, mă înţeleg excelent, pot să vorbesc orice şi am o relaţie de prietenie extraordinară!”, a spus Gheorghe Dumbravă.

În cei opt ani de mandat, Gheorghe Dumbravă a asfaltat peste 40 de kilometri de drumuri de interes local

În cei opt ani de când se află la conducerea comunei Stoeneşti, Dumbravă a realizat mai multe investiţii în infrastructura rutieră. Astfel, liberalul a turnat asfalt pe mai mult de 40 de kilometri de drumuri de interes local. Şi în prezent, la Stoeneşti, se derulează lucrări de modernizare a străzilor, pe 6,2 km. „Este vorba de proiectul pe care l-am depus pe FDI, fără a beneficia de finanţare, aşa că am început să-l realizez cu forţe proprii, sperând că voi primi bani apoi şi de la Guvern. Pe lângă cei 6,2 km, am pregătit încă o documentaţie, pentru 11,1 km, pe care am depus-o recent la CNI. După ce voi finaliza şi aceste două proiecte, la Stoeneşti, nu va mai rămâne nicio palmă fără asfalt, fie că e vorba de drum comunal sau uliţă sătească. Înainte, te umpleai de praf pe străzile din localitate, dar între timp lucrurile s-au schimbat total. Pe lângă asfalt, arterele dispun de rigole pe ambele părţi şi de podeţe către gospodării”, a detaliat primarul din Stoeneşti.
La fel de importante pentru comunitate sunt şi lucrările de introducere a reţelelor de apă şi canalizare în mai multe sate din localitate, despre care Gheorghe Dumbravă spune că se vor încheia până la finele anului.

Investiţii de aproape 1 milion de euro, în zona şcolii gimnaziale din centrul comunei. Dumbravă face şi o sală de sport!

Investiţiile în şcoli şi grădiniţe au reprezentat mereu o prioritate pentru alesul PNL. În urmă cu 2 ani, Gheorghe Dumbravă a modernizat şi dotat şcoala gimnazială din centrul comunei. Aceasta este singura care mai funcţionează în localitate, iar acolo îşi desfăşoară activitatea în jurul a 200 de copii. În curând, unitatea va trece printr-un amplu proces de extindere şi modernizare, graţie unor fonduri europene. Lângă şcoală, vor fi construite un teren sintetic cu dimensiunile de 32.5 / 17.8 m şi o sală de sport. „Lucrările de la şcoală şi terenul de sport vor beneficia de finanţare europeană, investiţiile fiind de 500 de mii de euro. Pentru construirea sălii de sport vom primi circa 2 milioane de lei, deci, în total, va fi vorba de finanţări de aproape 1 milion de euro pentru a face din această unitate una şi mai modernă”, a menţionat Dumbravă.

Terenul sintetic din satul Dobriceni, o investiţie utilă pentru tinerii amatori de sport

Alesul PNL a adăugat că terenul şi sala de sport din centrul comunei vor fi destinate doar copiilor, nu şi celorlalţi locuitori, ambele fiind investiţii exclusiv cu caracter educaţional. „Sprijinul meu pentru tineret e total, în ideea că, pe viitor, poate că vom descoperi aici un Hagi sau o Halep… Nu se ştie niciodată unde poate apărea un copil plin de talent! Pentru ceilalţi tineri din comună, am amenajat în trecut un teren sintetic, chiar lângă şcoala din Dobriceni, când aceasta funcţiona. Nu m-am gândit că vom ajunge în asemenea vremuri, de comasare a unităţilor de învăţământ, iar aceasta va rămâne goală! Totuşi, bază sportivă a rămas funcţională, iar în fiecare zi se joacă fotbal acolo, mai ales că există şi instalaţie de nocturnă. Lângă sintetic, e şi un loc de joacă pentru copii. Pe lângă acesta, mai avem alte patru spaţii de distracţie pentru cei mici: unul – în centrul comunei, iar celelalte – în Piscu Mare, Bârlogu şi Budurăşti. În curând, voi amenaja şi cel de-al şaselea loc de joacă, la Zmeurăt”, a dezvăluit Gheorghe Dumbravă.

„Pentru modernizarea grădiniţei din satul Dobriceni, am câştigat un pariu cu directorul Dorel Stăicuţ, de la AFIR Craiova”

În urmă cu câţiva ani, şi la grădiniţa din satul Dobriceni (unde a funcţionat în trecut fostul sediu al Primăriei Dobriceni) s-au realizat ample lucrări de modernizare. Valoarea totală a investiţiei s-a ridicat la 500 de mii de euro, fondurile fiind obţinute prin AFIR Craiova. „În prezent, grădiniţa arată superb şi dispune de toate dotările necesare! Pentru a obţine fonduri pentru aceasta, am câştigat un pariu cu Dorel Stăicuţ, director la AFIR Craiova. Când am solicitat banii pentru grădiniţă, m-a întrebat câţi copii am în Dobriceni!? Ca o coincidenţă, 32 erau atunci, 32 sunt şi acum! Nu a crezut şi mi-a cerut să aduc a doua zi certificatele lor de naştere, după care îmi va aproba finanţarea! Am zburat, pur şi simplu, pe drumul de întoarcere de la Craiova! Am sunat la primărie şi i-am trimis pe colegi să adune documentele copiilor. Iar când am ajuns la Stoeneşti, acestea erau deja strânse şi eram în stare să mă întorc chiar înapoi la Craiova, în două ore! Nu voi uita niciodată acea zi!”, a rememorat Dumbravă.

Lucrările de reparare a podurilor, o altă prioritate pentru primarul liberal din Stoeneşti. Sediul primăriei, modernizat cu fonduri din bugetul local

Podurile sunt un alt domeniu important către care primarul din Stoeneşti şi-a îndreptat atenţia pentru a realiza investiţii ample. „Când am fost instalat în funcţie, în 2012, toate podurile erau praf, aşa că am început imediat să le repar! Printre cele modernizate se numără podul din punctul La Coman, peste pârâul Dobriceni, care era impracticabil în urmă cu opt ani, ca şi uliţa respectivă. Tot peste pârâul Dobriceni, am refăcut şi podul de pe strada Fierbea! De asemenea, am reconstruit şi podul din Budurăşti, care era distrus aproape total, în urmă cu opt ani, iar peste 20 de familii erau izolate de restul comunei. Oamenii treceau prin apă, ca să-şi ducă copiii la şcoală! Apoi, am mai făcut un pod în Cacova şi două punţi pietonale, în Dobriceni şi Stoeneşti”, a completat Dumbravă.
Ca orice primar ce se respectă, liberalul a modernizat sediul şi curtea primăriei, care au un rol important pentru imaginea localităţii, ca toate celelalte investiţii. „De fiecare dată după ce oficiam o căsătorie, însurăţeii nu aveau unde să facă o fotografie de grup, aşa că plecau la Băile Govora sau cine ştie unde. Nu mi-a plăcut deloc chestia asta şi am decis să modernizez parcul din curtea primăriei, care acum este foarte cochet. Lucrările au fost realizate integral cu bani din bugetul local”, a dezvăluit Dumbravă.

Cele mai mare investiţii în cele cinci cămine culturale din comună s-au realizat la Dobriceni (400 de mii de lei)

Nici căminele culturale nu au fost uitate de Gheorghe Dumbravă, toate cele cinci din comună (în speţă, din centru şi din satele Bârlogu, Piscu Mare, Dobriceni şi Zmeurăt) fiind modernizate integral, tot cu fonduri din bugetul local. „În 2012, când am fost ales primar, toate căminele arătau rău şi nu exagerez cu nimic. În toate ploua şi se vedea cerul! Acum, acestea au săli curate, bucătării, grupuri sanitare moderne, instalaţii de aer condiţionat etc. În trei dintre ele, am introdus şi reţeaua de apă curentă, cele din Piscu Mare şi Zmeurăt urmând a fi racordate peste două luni. La niciun cămin n-am investit mai puţin de 100 de mii de lei, ba chiar la Dobriceni am realizat lucrări de 400 de mii! Pentru cămine, am avut două proiecte eligibile la CNI, dar procedurile erau anevoioase, iar răbdarea mea avea o limită. Nu puteam să aştept ani buni până ce mi s-ar fi aprobat finanţarea, aşa că am apelat la bugetul local! La Dobriceni, avem solicitări în continuu pentru nunţi şi botezuri! Anul acesta, din cauza pandemiei, am pierdut însă cel puţin 20 de evenimente, practic, nu era nicio sâmbătă sau duminică liberă!”, a continuat alesul PNL.

„Cîlea mi-a spus că nu voi termina modernizarea căminului de la Dobriceni în 4 ani, iar după o lună şi jumătate l-am chemat la inaugurare”

Dumbravă şi-a amintit de investiţia pe care a realizat-o în căminul de la Dobriceni şi prin prisma unui întâmplări cu Ion Cîlea. „Clădirea arăta jalnic! Sala era în pantă, ca toate cele de spectacole de odinioară, iar acest lucru nu mi-a plăcut! Cum să se faci nunţi, botezuri, dacă nu puteai pune farfuriile cu ciorbă pe mese!? Căminul avea şi balcoane pe margini, pe care le-am demolat, pentru că nu dădeau bine! Imediat după am depus jurământul, în 2012, m-am şi apucat de treabă la Dobriceni! Am realizat lucrările doar cu oamenii care prestau muncă în folosul comunităţii la primărie. Într-o zi, a trecut prin comună regretatul Ion Cîlea şi m-a găsit muncind acolo! Mi-a spus că nu voi termina căminul până la finele mandatului! După o lună şi jumătate, l-am chemat şi la inaugurare! Când a intrat în sală, m-a felicitat în faţa celor câteva sute de oameni prezenţi. M-a rugat de multe ori să renunţ la PC şi să-mi fac adeziune la PSD!”, a încheiat Gheorghe Dumbravă.