Gheorghe Dumbravă face o şcoală de cinci stele la Stoeneşti
Primarul Gheorghe Dumbravă a obţinut finanţare europeană, pentru modernizarea şi extinderea şcolii din centrul comunei Stoeneşti. Potrivit alesului PNL, valoarea totală a proiectului, care va fi derulat prin POR, este de 500 de mii de euro. Prima licitaţie de atribuire a investiţiei a fost anulată, aşa că a fost nevoie de redepunerea documentaţiei în SICAP. Dumbravă a menţionat că proiectul se referă, în principal, la construirea a încă trei săli de clasă, la înlocuirea instalaţiilor sanitare şi electrice, dar şi la amenajarea unui teren sintetic de sport.
„Trebuie să fim pregătiţi pentru o restructurare şi la nivel educaţional, în speţă să mai fie doar câte o şcoală la 2-3 localităţi”
„Mă interesează foarte mult să investesc în modernizarea şcolilor şi într-o educaţie cât mai bună a copiilor. În câţiva ani, trebuie să fim pregătiţi pentru o restructurare şi la nivel educaţional, în speţă să mai fie doar câte o şcoală la 2-3 localităţi. Într-un viitor nu prea îndepărtat, va fi imposibil să mai ţii şcoli depopulate, să plăteşti nu ştiu câţi directori şi profesori. Şi sper că atunci când se va întâmpla asta şi se va face o analiză complexă, referitoare la unităţile care vor rămâne funcţionale, va fi aleasă şi cea din Stoeneşti. Nici nu mă îndoiesc în această privinţă, dacă e să ţin cont de cum va arăta după investiţia pe care o voi realiza prin POR. Şcoala e dotată după ultima modă, iar cu această extindere şi cu terenul sintetic care se va construi în curtea şcolii, va fi una foarte modernă”, a subliniat Dumbravă.
„Am decis că e nevoie să fac la Stoeneşti o şcoală care să fie un model pentru localităţile din jur”
Gheorghe Dumbravă spune că, în perioada în care se vor derula lucrările de modernizare şi extindere a şcolii din centrul comunei Stoeneşti, activitatea de învăţământ se va muta cu totul la Dobriceni, într-o unitate închisă anul trecut, care a fost reabilitată în regim de urgenţă în această vară. „Părerea mea e că se va ajunge foarte curând la o restructurare la nivel şcolar, în 2-3 ani, maximum cinci, e şi un lucru necesar! Când am fost ales prima oară în funcţie, în 2012, erau trei şcoli în comună, iar acum a mai rămas doar una, din cauză că nu mai sunt copii. De atunci şi până azi, cred că numărul elevilor a scăzut cam la jumătate, ceea ce e foarte îngrijorător. Am fost realist, am observat cum merg lucrurile şi am decis că e nevoie să fac la Stoeneşti o şcoală care să fie un model pentru localităţile din jur. În plus, avem şi dascăli de calitate, procentul de promovabilitate la examenul de capacitate din vară fiind de peste 82 la sută. Mulţi elevi au avut medii finale de peste 9, iar o fată din Stoeneşti a obţinut locul 15 la Olimpiada Naţională de limba română”, ne-a mai precizat alesul PNL.
În încheiere, Gheorghe Dumbravă a declarat că restructurarea unităţilor şcolare ar putea fi chiar o consecinţă a regionalizării ţării, „care bate din ce în ce mai apăsat la uşă”, pe care o liberalul o susţine. „Nu ştiu când se va realiza regionalizarea, dar e necesară. E nevoie să fie localităţi mai mari, nu de 700-800 de locuitori, fără venituri, care doar să ceară bani de la Consiliile Judeţene pentru te miri ce investiţii. La Stoeneşti, sunt 13 sate şi întrecem oricând populaţia a nu ştiu câte comune mici. De aceea, spun că regionalizarea e un «rău» necesar!”, a conchis primarul PNL din Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă.