Fotbal Diverse

Gicu Deaconescu: „În cariera mea, am văzut mulţi copii de 9 ani extraordinari, care au renunţat la fotbal la 14 ani. Dar și copii care au explodat la 14 ani, deși nu au excelat deloc până atunci!”

187Vizualizari
Antrenorul Marian Deaconescu a discutat despre tendința părinților de a exacerba atunci când îi duc pe cei mici la fotbal și îi văd deja campioni din primele luni de antrenament. Reprezentantul cluburilor de copii și juniori în Comitetul Executiv al AJF Vâlcea a explicat că este o cale lungă spre performanță, care nu are nicio legătură cu primii ani din carieră.
„Fotbalul e ca un abecedar. Mai întâi, e un joc, apoi, înveți să lovești corect mingea și tot așa. Tot acest ciclu durează ani. În cariera mea de antrenor, am văzut mulți copii foarte talentați chiar și la vârste de 8-9 ani. Am zis: uite, el va ajunge mare! Am înțeles mai apoi, grație experienței, că un copil talentat de mic nu are nicio garanție că va ajunge la un nivel mare, deoarece, la 14-15 ani, mulți au devenit anonimi ori s-au lăsat de fotbaş. Am văzut și copii care au explodat la 14 ani, cu toate că, până la vârsta aceea, nu au excelat mai deloc. Deci, nu are nicio treabă! E vorba de multă muncă și perseverență în sport. Din păcate, e o perioadă grea pentru copii și juniori, deoarece multe cluburi nu pot face rost de bani pentru teste, ca să participe în campionate. Şi doar competiţiile dau încredere copiilor și îi ajută să se dezvolte mai mult!”, a explicat Marian Deaconescu.