miercuri, iulie 28, 2021
Fotbal Județean

Guvernul Dăncilă a alocat ZERO lei pentru persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora din comuna Roşiile!

302Vizualizari

Comuna Roşiile a primit zero lei de la Guvern, pentru echilibrarea bugetului local, la rectificarea anunţată de Viorica Dăncilă în urmă cu două săptămâni. Potrivit primarului Doru Constantin Diaconu, localitatea pe care alesul PNL o administrează se confruntă cu grave probleme în special în ceea ce priveşte plata drepturilor persoanelor cu handicap şi ale însoţitorilor acestora. Liberalul a reamintit că necesarul de care ar fi avut nevoie era de 1,6 milioane de lei, din care 800 de mii erau destinaţi exclusiv pentru persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora.

„Pentru oamenii nevoiaşi, ar trebui să adunăm banii primăriei vreo 2 ani, ca să le plătim drepturile acestora doar pe o jumătate de an!”

„Speram ca şi comuna Roşiile să primească bani pentru echilibrarea bugetului local, dar, din nefericire, nu s-a întâmplat asta. Din cele 89 de localităţi din judeţul Vâlcea, doar 48 au fost incluse pe lista Guvernului, iar noi ne-am numărat pe lista celor 41 care au primit zero lei. Nu cunosc exact care au fost criteriile sau logica de a atribui aceşti bani, dar cert e că s-a greşit enorm, cel puţin în ceea ce ne priveşte! Din păcate, ne aflăm într-o situaţie foarte gravă, pentru că n-am achitat de vreo trei luni drepturile persoanelor cu handicap şi ale însoţitorilor acestora. Practic, până la finele anului, se vor acumula, aşadar, restanţe pe cinci luni. Iar asta deşi am compensat din bugetul local o parte însemnată din banii pentru oamenii nevoiaşi, pe care, practic, ar trebui să-i recuperăm. De altfel, acesta e şi motivul pentru care există acum pericolul să intrăm în colaps şi să nu-şi mai ia salariile nici măcar angajaţii primăriei”, a subliniat Doru Constantin Diaconu.
Pe de altă parte, primarul comunei Roşiile a precizat că ar fi avut nevoie de bani şi pentru cotele de cofinanţare ale anumitor proiecte şi pentru unele studii de fezabilitate. „Decizia Guvernului ne lasă sub semnul întrebării, nu ştim ce trebuie să facem mai departe, să mai continuăm sau nu cu planurile noastre? În acest context, aveam nevoie de fonduri pentru a întocmi studiile de fezabilitate pentru căminul cultural din centrul localităţii (unde ne-am propus să realizăm o investiţie de modernizare, extindere şi dotare) şi sala de sport din curtea şcolii din Roşiile. Nu ştim dacă trebuie să mai angajăm cheltuielile astea sau nu? Din nefericire, situaţia e complicată şi foarte grea”, a adăugat Doru Constantin Diaconu.

„Faptul că nu ne-au fost viraţi banii pentru persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora reprezintă un atac direct la sănătatea lor!”

„Până la urmă, poate că nu investiţiile erau cele mai importante, le-am fi amânat pentru anul viitor, dar trebuia ca Guvernul să aloce măcar drepturile persoanelor cu handicap şi ale însoţitorilor acestora pentru toate localităţile! Pentru că sunt oameni care se confruntă cu probleme de sănătate, unele foarte grave, iar aceşti bani erau poate singura lor sursă de existenţă. În opinia mea, faptul că nu ne-au fost viraţi aceşti bani înseamnă un atac direct la sănătatea lor! La Roşiile, de aceste drepturi beneficiază în total vreo 80 de persoane, în proporţie egală, persoane cu handicap şi însoţitori. La începutul anului, ni s-a dat suma de 858 de mii de lei şi ne mai trebuiau încă atât. Bugetul primăriei nu poate să acopere sub nicio formă aceste drepturi. Practic, chiar dacă nu am mai face niciun fel de cheltuială (cu salariile angajaţilor primăriei, investiţii etc), ar trebui să adunăm banii vreo 2 ani, ca să le plătim drepturile oamenilor nevoiaşi doar pe o jumătate de an! E aberant!”, a mai afirmat primarul comunei Roşiile.
În încheiere, Doru Constantin Diaconu a spus că, din acest punct de vedere, situaţia nu va fi reglată foarte curând nici de Executivul ce va fi condus de Ludovic Orban. „Nu cred că noul guvern PNL va îndrepta imediat situaţia! Oricât de repede s-ar mişca lucrurile, banii nu vor ajunge la primării mai devreme de o lună. Sunt multe etape ce trebuie parcurse, iar acestea înseamnă timp! Până ce se va instala Guvernul, până ce se vor colecta nişte date financiare şi se va vedea exact câţi bani sunt la dispoziţie şi de câţi e nevoie, până ce se va emite o ordonanţă, până ce se vor organiza şedinţele consiliilor locale, care trebuie să aprobe noile bugete şi să fie apoi depuse la Fisc pentru a fi avizate, chiar şi într-un ritm alert, nu vom avea banii oamenilor nevoiaşi mai devreme de 3-4 săptămâni. Din cauza Guvernului Viorica Dăncilă, aceştia trebuie să mai aştepte cel puţin încă o lună până să-şi primească drepturile”, a conchis primarul PNL din Roşiile, Doru Constantin Diaconu.