Politică

Ilie Boiangiu, din Grădiştea, vrea ca deputatul Cristian Buican să susţină, în Parlament, mărirea mandatului primarilor, de la 4, la 5 sau chiar 6 ani. Iată de ce!

152Vizualizari
Liberalul Ilie Boiangiu, din Grădiştea, este de părere că, în condiţiile actuale (când, de la întocmirea unui proiect, până la realizarea efectivă a acestuia, pot trece chiar şi 4 ani), mandatul unui primar este prea scurt pentru realizarea unor investiţii de anvergură într-o localitate. Poate tocmai de aceea, Boiangiu i-a propus deputatului Cristian Buican, şeful organizaţiei judeţene a PNL, să ia în calcul o mărire a intervalului de timp în care un ales local poate să rămână în funcţie.
„I-am spus lui Cristian Buican să propună în Parlament mărirea duratei mandatului unui primar. La 5 ani, de exemplu, sau poate chiar la 6, aşa cum a susţinut chiar el! Până la urmă, pentru un primar e greu de făcut mare lucru în doar 4 ani, investiţiile se derulează anevoios, din diferite cauze. În 4 ani, nu prea ai timp să realizezi nimic; dacă începi un proiect de anvergură, acesta e dificil de dus la bun sfârşit într-un mandat şi te trezeşti apoi că de el beneficiază rivalul tău!”, a subliniat primarul PNL din Grădiştea, Ilie Boiangiu. Mai mult ca sigur, şi alţi aleşi locali ar fi de acord cu o asemenea propunere, având în vedere că toţi ştiu cât de greu se mişcă lucrurile, de la întocmirea unui proiect, până la finalizarea acestuia.

Care e durata mandatelor primarilor de localităţi din ţările importante ale UE?

De menţionat este faptul că, în Parlament, UDMR a depus încă din luna mai un proiect în acest sens, ca mandatele aleşilor locali (inclusiv ale preşedinţilor de Consilii Judeţene) să fie de 5 ani. Iniţiatorii au justificat faptul că şi în alte ţări respectabile din UE perioada în care primarii se află în funcţie este mai mare decât în România. Este vorba de Austria (5 ani), Franţa şi Belgia (6 ani), în timp ce în Germania mandatele primarilor pornesc de la 5 şi ajung chiar la 10 ani, în funcţie de regulile fiecărui land.