Administrație

În 2023, Primăria Guşoeni a venit aproape la zi cu plata drepturilor către persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora

236Vizualizari
Potrivit primarului Nicolae Concioiu, în acest moment, administraţiile locale din ţară depind foarte mult de banii primiţi de la bugetul statului, deoarece, în ultimii ani, numărul investiţiilor pe care orice localitate le are în derulare este din ce în ce mai mare. În aceste condiţii, şi cotele de cofinanţare sunt extrem de greu de suportat.
„Avem multe proiecte, unele în derulare, altele în faza de pregătire pentru execuţie sau pentru care aşteptăm finanţare. Iar pentru fiecare, e nevoie de cofinanţări! Pentru realizarea documentaţiilor, în speţă, pentru toate studiile care trebuiesc depuse şi toate avizele care trebuiesc luate anterior finanţării, a trebuit să alocăm bani din bugetul local. Nu am avut mereu fonduri la dispoziţie, dar am încercat să ne descurcăm chiar şi în aceste condiţii grele. Iar asta deoarece bugetul e cam acelaşi din anii precedenţi şi tragem cât putem de el. Din acest punct de vedere, sumele repartizate de Guvern nu au crescut odată cu inflaţia. Adică, anul acesta, să se adauge cota inflaţiei şi să avem mai mulţi bani la dispoziţie. Din contră, cel puţin în ceea ce ne priveşte, am mai avut de acoperit şi nişte întârzieri pentru plata persoanelor cu handicap şi a însoţitorilor acestora, cu care a trebuit să venim la zi, după ce, în 2022, eram foarte mult în urmă, vreo 3-4 luni. La un moment dat, pentru acest capitol, am avut un deficit de 200.000 de lei, bani care ne-au fost luaţi la finele anului 2021, din cauza căruia am şi înregistrat restanţele respective. Între timp, am mai recuperat din datorii, şi pentru că, în 2023, am primit o sumă corectă de la bugetul statului, la care am mai adăugat şi noi ceva, astfel încât să mai recuperăm din datoriile pe care le aveam în trecut către persoanele cu dizabilităţi. Dar, tot mai avem restanţe, nu am ajuns încă la zi, luna şi plata. În prezent, mai e o lună întârziere, de aceea, sper ca, până la sfârşitul anului, să reglăm lucrurile şi din acest punct de vedere”, ne-a declarat Nicolae Concioiu.