Primarul Ion Ungureanu va profita de relaxarea restricţiilor în contextul pandemiei de Covid-19 şi va organiza în condiţii aproape normale ediţia din acest an a tradiţionalei sărbători a comunei Muereasca, „Alegerea de June”. Evenimentul va avea loc în seara zilei de 6 ianuarie, la căminul cultural din satul Muereasca de Sus.
„Conform regulilor aflate în vigoare în prezent, cauzate de pandemie, avem voie să organizăm manifestarea în interior, cu cel mult 30 de persoane. În aceste condiţii, vom face «Alegerea de June»! Calculele sunt simple: pe lângă cei 20 de tineri, vor mai putea intra în sală câţiva reprezentanţi ai primăriei şi consilierii locali. Aşadar, obiceiul va fi păstrat aşadar şi în 2022. În principiu, sunt cam aceleaşi condiţii ca anul trecut. Doar că n-o să mai organizăm un spectacol, ca înainte de pandemie, din cauză că nu putem să chemăm locuitori în sală. Din păcate, asta e situaţia, nu vom putea să-i mai invităm pe oamenii care poate că şi-ar fi dorit să participe la eveniment. Dacă aşa sunt condiţiile, nu avem ce face, vom derula manifestarea mai discret decât în anii precedenţi”, a dezvăluit Ion Ungureanu.
Prima „atestare documentară” a evenimentului datează din 1906
Alesul PNL a mai precizat că, în conformitate cu monografia localităţii, „prima atestare documentară” a evenimentului „Alegerea de June”, de la Muereasca, datează din 1906. „Nu avem o evidenţă strictă a numărului ediţiilor care au avut loc, aceasta s-a pierdut de-a lungul anilor. Însă, în mod cert, manifestarea tradiţională a comunei a depăşit un secol de când se desfăşoară. Există o monografie a acestui obicei, dar nu ştim exact când a fost iniţiat. Conform celor care au făcut studiul respectiv, prima «atestare documentară» a evenimentului, ca să zic aşa, datează din 1906”, a menţionat primarul din Muereasca.
În încheiere, Ion Ungureanu s-a referit şi la felul cum se desfăşoară „Alegerea de June”, de la Muereasca. „Până în urmă cu trei decenii, regula era aceea că la această manifestare pot participa numai tinerii necăsătoriţi, cu stagiul militar satisfăcut. Acum, am pus doar condiţia să aibă între 18 şi 24 de ani şi să nu fie căsătoriţi. La acest eveniment, tinerii pot concura nu doar o dată, ei îşi pot încerca şansa şi a doua, şi a treia oară etc, până la vârsta de 24 de ani. Excepţie face, bineînţeles, junele ales, care, în noaptea de 6 spre 7 ianuarie, are rolul de a-şi organiza cetele de juni, împreună cu care va merge să colinde pe la toate gospodăriile din localitate, dar respectând restricţiile impuse de autorităţi. A doua zi, pe 7 ianuarie, el va merge la Biserică Sfânta Paraschieva, unde preotul îi va înmâna căldăruşa şi busuiocul, pentru a boteza simbolic pe fiecare cetăţean care va participa la slujba de Sf. Ion. Nu vom mai putea organiza obişnuita horă de mână, din cauza măsurilor impuse de pandemie, însă, în rest, vom respecta celelalte tradiţii din cadrul sărbătorii «Alegerea de June»”, a concluzionat primarul PNL din Muereasca, Ion Ungureanu.
În vară, Primăria Pietrari a obţinut un voucher în valoare de 120.000 de lei de la AFM, prin programul „Rabla...
Pentru îmbunătăţirea experienţei dvs. web, acest site foloseşte Cookies. Continuând să navigaţi pe acest site vă exprimaţi acordul asupra utilizării cookie-urilor.
Aflaţi mai multe