duminică, aprilie 14, 2024
Fotbal Național

În acest week-end, încep play-off-ul şi play-out-ul în Liga a II-a. Vezi aici principalele reguli de desfăşurare şi cum se vor decide echipele care vor promova şi retrograda!

752Vizualizari
La finele săptămânii trecute, s-a încheiat sezonul regulat la Ligii a II-a. Bătălia pentru calificare în play-off (locurile 1-6) a fost extrem de strânsă, aşa că la final a fost nevoie de întocmirea unui clasament separat, între patru echipe ajunse la egalitate de puncte, pentru a se stabili ultimele două participante care se vor bate pentru promovare în Liga I.
Este vorba de AFK Csikszereda Miercurea Ciuc, ASU Poli Timişoara, Farul Constanţa şi Viitorul Pandurii Tg. Jiu, care au încheiat în această ordine pe poziţiile 5-8, cu câte 32 de puncte în cont. Rezultatele directe dintre acestea pe baza cărora s-a făcut departajarea au fost următoarele: Farul – Csikszereda 0-2, Farul – Viitorul Pandurii 1-0, ASU Poli – Farul 2-1, Viitorul Pandurii – ASU Poli 0-2, FK Csikszereda – ASU Poli 2-0 şi Viitorul Pandurii – FK Csikszereda 0-0. În clasamentul special alcătuit cu această ocazie, AFK Csikszereda Miercurea Ciuc a strâns 7 puncte, ASU Poli Timişoara – 6, Farul Constanţa – 3, iar Viitorul Pandurii Tg. Jiu – doar 1, , primele două obţinând biletele pentru play-off.

În play-off, echipele se vor înfrunta tur-retur (10 etape), iar în play-out – doar într-o singură manşă (7 etape)

Cele 20 de echipe rămase în competiţie au fost împărţite, mai departe, în două grupe valorice. Grupările de pe locurile 1-6 vor juca în play-off şi se vor bate pentru promovare în Liga I, iar cele de pe poziţiile 7-20 vor evolua în play-out şi vor încerca să evite retrogradarea în Liga a III-a. În partea inferioară a clasamentului, cele 14 participante au fost repartizate în două grupe, în funcţie de locul ocupat în ierarhie la finele sezonului regulat. Astfel, într-o serie vor evolua grupările de pe poziţiile 7, 10, 11, 14, 15, 18, 19, iar în cealaltă se vor întâlni formaţiile de pe treptele 8, 9, 12, 13, 16, 17, 20.
Atât în play-off, cât şi în play-out, se va juca după sistemul fiecare cu fiecare, deosebirea fiind aceea că la promovare mini-campionatul va fi tur-retur (10 etape), iar în cele două grupe de la retrogradare echipele se vor duela doar într-o singură manşă (7 etape). În caz de egalitate de puncte la sfârşitul celei de-a doua părţi a sezonului, primul criteriu de departajare va fi rezultatul (sau rezultatele directe) din play-off / play-out.
Cea de-a doua parte a sezonului va începe la finele săptămânii (3 aprilie), play-off-ul urmând a se încheia pe 22 mai, iar play-out-ul (care e mai scurt) – pe 8 mai. Primele două clasate din play-off-ul Ligii a II-a vor promova direct în Liga I, în timp ce formaţiile de pe locurile 3-4 vor disputa meciuri de baraj, tur-retur, cu locurile 7-8 din play-out-ul Ligii I. Acestea sunt programate pe 29 mai (turul) şi 2 iunie (returul).
În Liga a III-a, vor retrograda cinci echipe, patru dintre acestea fiind ultimele două clasate (6-7) din cele două grupe (A şi B). Grupările de pe poziţiile 5 vor disputa un baraj tur-retur, care va determina ultima formaţie ce va pica în cel de-al treilea eşalon naţional. Meciurile de menţinere în Liga a II-a vor avea loc pe 15 mai (turul) şi 22 mai (returul).