Handbal

În urmă cu 8 ani, Oltchim a revenit cu Gyor de la un minus de 4 goluri la pauză. Amintiri, amintiri!

338Vizualizari

• după prima repriză a meciului de sâmbăta trecută, antrenorul Florentin Pera trebuia să aibă pregătit telefonul, pentru a le pune elevelor sale înregistrarea comeback-ului din acel meci istoric

Sâmbăta trecută, SCM a terminat prima repriză cu un handicap de patru goluri (6-10), care n-a mai putut fi remontat după pauză. Din păcate, actuala generaţie de handbaliste a Vâlcii n-a repetat isprava celei a Oltchim-ului, din urmă cu 8 ani, mai precis din 1 aprilie 2012 (nu e nicio păcăleală!), care le-a învins pe maghiare cu 35-31, după ce a recuperat un pasiv de patru goluri la pauză (13-17). Este vorba de manşa tur a semifinalelor Ligii Campionilor, din sezonul 2011-2012. Pentru cei care îşi mai aduc aminte, acel meci şi acea revenire spectaculoasă au arătat spiritul extraordinar de luptă al legendarei echipe a Oltchim-ului, care a predat o lecţie adevărată de handbal, cum nu s-a mai văzut vreodată la Vâlcea.

Revenirea istorică din 2012 a intrat în istoria handbalului românesc

În aceste condiţii, probabil că în loc de câteva indicaţii (care s-au dovedit a fi degeaba!), antrenorul Florentin Pera ar fi trebuit să-şi deschidă telefonul şi să le pună elevelor sale înregistrarea video a acelui comeback istoric. Ce dorinţă enormă de victorie au arătat la vremea respectivă jucătoarele pregătite de Radu Voina! Fetele de la CS Oltchim au făcut o repriză secundă fabuloasă, au refăcut imediat handicapul cu care erau conduse la pauză şi s-au desprins la cinci goluri în doar 10 minute (24-19)! Ulterior, ele au mărit diferenţa chiar la şapte „lungimi” (28-21) şi au câştigat en-fanfare (cu 35-31). Totul a funcţionat perfect în acele 30 de minute de vis: jocul cu extremele, cu pivotul, aruncările interilor şi poarta! Iar ca fapt divers, şi atunci Oltchim-ul a avut mai mult eliminări decât Gyor (şase faţă de două), deci maghiarele au fost opt minute în superioritate numerică în Sala Traian.
Vâlcea a avut, în acea perioadă, probabil cea mai frumoasă trupă cu care se putea câştiga trofeul Ligii Campionilor. Dar, n-a fost să fie! Şi echipa din prezent are vicecampioane mondiale în lot (ibericele Fernandez Fraga, Lopez Herrero şi Gonzalez Alvarez), portăriţe de top ca Batinovic şi Dumanska (la vremea respectivă, Huţupan-Dinu era number one!), alte 3-4 jucătoare de naţională şi un antrenor (Florentin Pera) care tinde să devină cel puţin la fel de bun ca Radu Voina.

Oltchim a pierdut două semifinale la rând în faţa echipei din Gyor

Din păcate, acel succes fantastic nu a putut fi dublat şi de o calificare în finală, deoarece în manşa retur scorul a fost 31-23 pentru Audi ETO Gyor, astfel că gruparea antrenată de norvegianul Karl-Erik Bohn (care avea să moară la nici doi ani după aceea, pe 2 februarie 2014, după ce a suferit de leucemie acută mieloidă sau cancer la sânge) a acces în finala Ligii Campionilor. Ulterior, Gyor avea să piardă însă trofeul după o finală cu Buducnost Podgorica: victoria cu 29-27 pe teren propriu şi înfrângere cu 25-27 în deplasare, echipa din Muntenegru fiind superioară graţie golurilor mai multe înscrise în deplasare.
După acel sezon, Audi ETO Gyor l-a adus pe Martin Ambros, în locul tehnicianului din Norvegia, iar spaniolul începea o perioadă de senzaţie la timona campioanei Ungariei, în care a cucerit de patru ori Liga Campionilor. Gyor şi Oltchim s-au întâlnit şi în ediţia următoare, tot în semifinale. Echipa maghiară a câştigat cu 24-22 meciul tur, disputat la Bucureşti, iar Vâlcea s-a impus doar cu 25-24 în manşa retur, de la Veszprem, după ce a condus cu 24-18 cu doar 6 minute înainte de final! Gyor ajungea astfel din nou în finală, pe care a şi câştigat-o de această dată, pentru prima oară în istorie, în faţa norvegiencelor de la Larvik, printr-un dublu succes: cu 24-21 în deplasare şi cu 23-22 acasă. Din păcate, în timp ce campioana Ungariei începea perioada sa de dominaţie, Oltchim dispărea de pe harta handbalului european. Destine, destine!