Sporturi

Încep Jocurile Olimpice de vară! Rareş Toader, printre cei 104 sportivi care vor reprezenta România la Tokyo. Atletul vâlcean vrea să calce pe urmele Ionelei Tîrlea şi să obţină o medalie

1.08KVizualizari
În această săptămână, se va da startul într-o nouă ediţie a Jocurilor Olimpice de vară, care se vor desfăşura în perioada 23 iulie – 8 august, la Tokyo. Mega-competiţia din Japonia trebuia să aibă loc vara trecută, dar a fost amânată din pricina pandemiei de Covid-19, aşa că organizatorii au decis ca aceasta să poarte în titulatură tot anul 2020.
La ediţia a 32-a a Olimpiadei, România va fi reprezentată de 104 sportivi, un plus faţă de Rio de Janeiro 2016, când au fost prezenţi 96, dar şi faţă de Londra 2012, când din ţara noastră au participat 103. Din punct de vedere a medaliilor, la competiţia din Brazilia s-a înregistrat o scădere faţă de cea din Anglia, de la nouă clasări pe podium (2 aur, 5 argint, 2 bronz), la doar cinci (1 aur, 1 argint, 3 bronz). De altfel, preşedintele COSR, Mihai Covaliu, a declarat că acesta e şi obiectivul delegaţiei României pentru Toyko, în speţă, de a depăşi numărul de medalii cucerite în America de Sud, în urmă cu cinci ani.

Ionela Tîrlea a cucerit argintul, la Atena, în 2004, la 400 de metri garduri

Printre sportivii care au făcut deplasarea la Tokyo se va numără, din nou, după mulţi ani, un atlet din Vâlcea. Astfel, iubitorii sportului şi ai olimpismului din judeţ vor fi cu ochii pe aruncătorul de greutate Rareş Toader (24 de ani, vârstă pe care a împlinit-o pe 26 mai). Acesta are mari şanse să obţină o medalie în Japonia, având în vedere că şi-a adjudecat biletele pentru Asia după ce a realizat un nou record naţional de seniori (21,29 de metri), care îl poziţionează în Top 10 la nivel mondial.

Aşa cum se cunoaşte, în anii precedenţi, tot la atletism, s-a înregistrat şi cea mai bună performanţă a unei sportive din Vâlcea într-o probă individuală. Aceasta a fost obţinută de Ionela Tîrlea (FOTO – cu numărul de concurs 2801), care a cucerit medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Atena (2004), la 400 de metri garduri.

Fără îndoială, parcursul tricolorilor lui Mirel Rădoi va fi cel mai urmărit

Dincolo de prestaţia lui Rareş Toader la Tokyo, cel mai interesant pentru români va fi însă turneul de fotbal, unde reprezentativa ţării noastre poate să facă o figură frumoasă, având în vedere că majoritatea celor 16 naţionale calificate sunt alcătuite doar din tineri. Astfel, în prima fază a grupelor, elevii lui Mirel Rădoi se vor duela, pe rând, cu Honduras (joi, 22 iulie, ora 14.00), Coreea de Sud (duminică, 25 iulie, tot de la ora 14.00) şi Noua Zeelandă (miercuri, 28 iulie, ora 11.30). Orele de start sunt cele din România.
Dacă se vor clasa pe primele două locuri, tricolorii vor accede în faza eliminatorie, iar în sferturi vor înfrunta una dintre echipele care vor termina pe 1 sau 2 în grupa din care fac parte Franţa, Mexic, Japonia şi Africa de Sud.

Baronul francez Pierre de Coubertin, (re)inventatorul Jocurilor Olimpice

Jocurile Olimpice au fost (re)inventate de baronul Pierre de Coubertin, la finele secolului 19. Francezul a preluat o idee din antichitate, competiţia fiind atestată documentar pentru prima dată în vechiul oraş Olympia, din Grecia, în anul 776, înainte de Hristos. Din acest motiv, şi prima ediţie modernă a avut loc chiar la Atena, în 1896.

Principiul olimpismului, enunţat de Pierre de Coubertin încă de la început este următorul: „Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este să câștigi, ci să participi, așa cum în viață nu contează triumful, ci lupta. Esențial nu e să cucerești, ci să lupți bine”.