miercuri, martie 3, 2021
Handbal

Înfrângere ruşinoasă pentru Florentin Pera şi elevele sale, în derbiul Ligii Florilor! În doar 9 jucătoare, CSM Bucureşti a ridiculizat Vâlcea!

191Vizualizari
Joi, 18 februarie, SCM Rm. Vâlcea a suferit una dintre cele mai ruşinoase înfrângeri din scurta sa istorie, fiind învinsă fără dubii de marea rivală, CSM Bucureşti, cu scorul de 27-22 (după 11-9, la pauză). Eşecul este inexplicabil în condiţiile în care echipa din Capitală a avut nu mai puţin de 10 jucătoare absente (şapte au fost depistate cu Covid-19 chiar în această săptămână, iar trei sunt indisponibile de mai mult timp).

Vâlcencele au avut un avantaj de două „lungimi” în minutele 19 şi 20

Începutul meciului a fost echilibrat, fără niciun gol în primele 4 minute de joc. Apoi, până în minutul 16, cele două echipe au mers cap la cap (4-4). SCM Rm. Vâlcea n-a ştiut să-şi impună superioritatea decât pentru puţine momente, pe la mijlocul primei reprize, când s-a desprins la două „lungimi” (6-4, în minutul 19 şi 7-5, în minutul 20). Deşi nimeni n-a crezut vreodată că vom putea spune aşa ceva despre un meci al handbalistelor din Sala Traian – ţinând cont şi de condiţiile în care s-a jucat – acea perioada bună n-avea să fie decât un foc de paie pentru Vâlcea!
„Tigroaicele” au egalat situaţia (7-7, în minutul 22), după care elevele lui Florentin Pera au mai condus doar de două ori (cu 8-7 şi 9-8, în minutele 23 şi 24). Jelena Grubisic a parat o aruncare de la 7 metri executată de Ewgenija Minevskaja, iar finalul reprizei a aparţinut echipei din Bucureşti, care a înscris de trei ori consecutiv şi a intrat la vestiare în avantaj: 11-9.
Cu toate acestea, toţi suporterii vâlceni încă mai sperau că prima repriză nu a fost decât un coşmar, iar după pauză vor vedea adevărata echipă antrenată de Florentin Pera, care îi încântase pe toţi în finala Cupei României din 6 septembrie 2020… Da’ de unde? SCM nu doar că n-a mai izbutit să întoarcă rezultatul în repriza secundă, dar s-a şi prăbuşit total. Iar asta deşi se vedea şi de pe Lună că „tigroaicele” erau cu puterile la pământ şi răsuflau din greu la fiecare fază. Doar că Vâlcea n-a avut pe nimeni pe margine care să le ofere handbalistelor din teren cele mai bune indicaţii pentru a profita de oboseala cruntă din tabăra adversă…

Diferenţa de cinci goluri de la final s-a consemnat încă din minutul 40

Imediat după revenirea de la vestiare, Vâlcea a înscris pentru 11-10, dar apoi a încasat trei goluri la rând, iar scorul a devenit 14-10 pentru adversare. În minutul 34, oficialii din Capitală s-au înspăimântat când Mireya Gonzalez Alvarez a căzut involuntar în suprafaţa de 7 metri peste piciorul Jelenei Grubisic, iar portăriţa a fost la un pas de a nu mai putea fi folosită. Croata a strâns însă din dinţi, a stat trei atacuri pe banca de rezerve, iar apoi a revenit între buturi pentru a le purta pe bucureştence spre o victorie de neuitat.
După 15-11 (în minutul 38), Vâlcea a marcat pentru 15-12, după care bucureştencele s-au desprins la 17-12 (în minutul 40). Intrată pentru puţin timp între buturi, Clara Preda (17 ani), de la echipa secundă a CSM-ului, a „speriat-o” pe Kristina Liscevic la o aruncare de la 7 metri, iar sârboaica a nimerit transversala cu o boltă.
„Tigroaicele” au avut de încă două ori un avantaj de cinci „boabe” (18-13 şi 19-14, în minutele 42 şi 44), dar SCM s-a apropiat la 19-16 (în minutul 46), moment în care Iulia Curea (care a comunicat telefonic cu Adrian Vasile la pauză, iar în timpul meciului prin mesaje transmise către celelalte persoane de pe banca de rezervă) a cerut time-out pentru a-şi odihni jucătoarele înainte de finalul unui meci care se anunţa a fi unul cu adevărat incendiar.

Pera, time-out degeaba în minutul 58, când echipa sa era la „minus 4”!

Vâlcea a continuat totuşi progresul şi s-a apropiat la 20-18 (în minutul 50), moment în care CSM Bucureşti a rămas fără două jucătoare mai puţin pe teren, iar echipa din Sala Traian îşi făcea deja calcule pentru o răsturnare miraculoasă a scorului. Degeaba! Trupa din Capitală s-a dus din nou la patru lungimi (22-18, în minutul 52), dar apoi diferenţa s-a redus din nou la două „boabe”: 20-22 (în minutul 54). „Tigroaicele” n-au cedat şi au avut în continuare un avantaj constant: 23-20 şi 24-21.
În minutul 58, la scorul de 25-21, Florentin Pera şi-a adus aminte că mai are un time-out şi l-a cerut şi pe acesta. Pentru ce a mai făcut-o, nimeni n-a înţeles! Echipa era condusă cu patru goluri şi mai erau doar 2 minute de joc până la final. Ce să mai dregi atunci? Mai bine ar fi lăsat jocul să curgă, că şi aşa nu mai era nimic de făcut, şi ar fi scurtat supliciul elevelor sale. Practic, antrenorul echipei vâlcene le-a oferit bucureştencelor un respiro! Pe care acestea îl meritau cu prisosinţă! 🙂 În fine, după 25-22, adversarele au închis meciul cu încă două goluri şi au obţinut o victorie la care chiar nu s-au gândit niciun moment, la nu mai puţin de cinci „lungimi”: 27-22. O diferenţă imposibil de întors în returul sezonului, pentru ca SCM să mai spere la un nou titlu naţional.
În acest duel, golurile formaţiei vâlcene au fost marcate de Ewgenija Minevskaja (6), Asma Elghaoui (5), Marta Lopez Herrero (3), Cristina Florica (3), Kristina Liscevic (3) şi Maren Nyland Aardahl (2). De la adversare, cea mai prolifică jucătoare a fost Cristina Neagu (7 goluri), celelalte „boabe” fiind înscrise de Crina Pintea (6), Laura Chiper Moisă (5), Barbara Lazovic (4), Siraba Dembele (3) şi Carmen Martin Berenguer (2).

CSM Bucureşti a dus greul cu doar un portar şi opt jucătoare de câmp

Concluziile după un asemenea meci catastrofal sunt triste pentru Vâlcea. Ceea ce trebuia să fie o victorie şi o relansare a luptei pentru titlul naţional, s-a transformat într-o mare ruşine. SCM n-a mai prins niciodată o echipă bucureşteană atât de incompletă, dar totuşi s-a înclinat fără drept de apel!
De-a lungul partidei, adversara nu a contat efectiv decât pe 10 jucătoare şi a avut doar două schimbări posibile la dispoziţie, pentru că portăriţa Clara Preda (17 ani) a intrat mai mult forţat pe teren, pentru câteva minute, când s-a accidentat Jelena Grubisic. În rest, pentru CSM Bucureşti au dus greul opt jucătoare de câmp: Cristina Neagu, Crina Pintea, Siraba Dembele, Carmen Martin Berenguer (reprofilată magistral din extremă dreaptă pe postul de conducător de joc, iberica le-a dat clasă rivalelor Kristina Liscevic şi Alicia Fernandez Fraga!), Laura Chiper Moisă, Barbara Lazovic, Gabriela Perianu şi Martine Smeets. Toate acestea au făcut eforturi supraomeneşti pentru a rezista 60 de minute într-un ritm de joc infernal.
În plus, „tigroaicele” nu l-au avut alături, pe banca tehnică, nici pe antrenorul principal Adrian Vasile (infectat, de asemenea, cu virusul provenit din China), aşa că pe margine s-a aflat doar antrenoarea secundă, Iulia Curea. Una peste alta, conducătorii de la CSM Bucureşti au fost chiar inspiraţi că nu au amânat meciul, deşi ar fi fost posibil acest lucru. Pur şi simplu, riscau să-l piardă aiurea cu 10-0! Cu 10 victorii în tot atâtea etape, echipa din Capitală e acum 99 la sută campioană!
Sursă foto: Facebook SCM Rm. Vâlcea