vineri, februarie 26, 2021
Fotbal Național

INTERVIU / Nicolae Sărdărescu (primar Horezu): „La Flacăra, avem numai jucători de calitate, atât umană, cât şi sportivă!”

552Vizualizari

După un sezon de excepţie în Liga a III-a, în care a terminat pe locul 3, Flacăra Horezu s-a prezentat la startul noii ediţii cu gânduri mari, chiar dacă echipa din Treapt va fi nevoită să facă deplasări foarte lungi în Seria a IV-a, unde majoritare sunt formaţiile din vest. Iar primul pas a fost unul perfect, 2-0, în fieful grupării arădene Naţional Sebiş. Artizanul formării acestei formaţii de valoare în Treapt, e încrezător însă că Adi Popa, Cristi Munteanu & Co. vor fi, şi în noua ediţie a Ligii a III-a, o forţă redutabilă. La începutul noului sezon, edilul a făcut o radiografie a lotului, a potenţialului fotbalistic din oraşul Horezu, dar şi a şanselor echipei de a repeta isprava din sezonul trecut sau chiar de a o întrece.

„Nu ne putem gândi decât să egalăm performanţa din sezonul trecut”

• Care e obiectivul cu care aţi pornit la drum în noul sezon al Ligii a III-a?
– Nu avem aşa ceva! Nu ne gândim la locul 1, 2, 3 sau 10. Aşa am început şi anul trecut şi a fost bine. Obiectivul e acela ca jucătorii să dea totul pe teren şi să se pregătească corect! Să existe determinare şi seriozitate. Pentru că doar în aceste condiţii ştiu sigur că totul va fi bine. Ştiţi care sunt avantajele noastre? În primul rând, că nu există imixtiuni la echipă. Conducătorii nu intervin pe lângă cei doi antrenori decât dacă li se solicită ajutorul. În al doilea rând, avem garanţia că echipa e formată numai din jucători de caracter, inclusiv cei nou-veniţi. Când i-am transferat, am plecat de la ideea ca ei să fie de nivelul celor de aici, nu mai prejos, pentru nu i-am adus doar de dragul de a-i avea în lot, ci de a ne ajuta. Am adus numai jucători serioşi, de calitate, atât umană, cât şi sportivă. Grupul este bine pus la punct, iar toţi jucătorii trag pentru echipă. Pe baza experienţei pe care am dobândit-o, nu ne putem gândi decât să egalăm performanţa din sezonul trecut.

• Sunteţi mulţumit de lotul pe care Flacăra Horezu îl are acum la dispoziţie?
– Fără îndoială! Am acoperit cu brio posturile celor care au plecat în vară. Ne-am întărit senzaţional vara aceasta, deoarece, anul trecut, problema noastră a fost aceea că jucătorii de pe banca de rezerve erau mult sub nivelul titularilor. Acum, va fi o concurenţă totală, pe fiecare post, începând de la portari. Avem doi juniori şi pe ei vom pune bază, pentru că vrem să-i creştem, le oferim posibilitatea să se afirme aici. Avem un grup de 8-9 jucători cu experienţă, nucleul formaţiei, care ne oferă siguranţă în teren, lângă care îi formăm pe ceilalţi, mai tineri. Mă refer la fotbalişti precum Simeanu, Bârziche sau Covalschi, care au progresat de când se află la Horezu. În sezonul trecut, am urcat în frunte datorită porţii şi defensivei. Sunt convins că şi acum va fi la fel, pentru că ne bazăm, în continuare, pe Ciprian Dinu, Cristi Munteanu şi Samson Nwabueze. Suntem foarte puternici în fiecare compartiment. Inclusiv la lovituri libere, unde îi avem pe raul Nistor (aţi văzut ce gol de senzaţie a marcat, la Braşov, anul trecut!), Ştefănel Covalschi şi Cristi Munteanu (n.r.: care şi-a etalat talentul chiar cu Minerul Costeşti, în turul 2 al Cupei României, când a înscris golul victoriei, cu o „ghiulea”, de la 25 de metri).

„Anul trecut, când am intrat în Liga a III-a, nu ştiu dacă erau 2 oameni dintr-o sută care ne dădeau şanse la acest nivel”

• Cum caracterizaţi noile achiziţii pe care le-aţi realizat? Au venit mulţi jucători tineri…
– Cei care au venit au adus un plus total. Toţi tinerii pe care i-am adus sunt talentaţi. Sebi Preda e un vârf de atac excelent, care are şi tehnică, şi viteză. Are un demaraj fantastic! În cei patru ani de juniorat la Craiova, a marcat vreo 200 de goluri, s-a lipit mereu golul de el şi sperăm să se întâmple la fel şi la Horezu. E exact ceea ce ne trebuia! La fel de bun e şi fostul său coechipier din Bănie, Ionuţ Niţu. Iar Cătălin Nuţă, de la Sporting Piteşti, e un mijlocaş de calitate, originar din Moreni, care a cucerit anul acesta titlul de vicecampion naţional la juniori A1. Pe lângă ei, am transferat şi trei jucători cu o experienţă deosebită: Dragoş Constantinescu (portar), Gabi Precup şi Mansour Gueye. Senegalezul are calitate din toate punctele de vedere, fizic şi tehnic. E un vârf autentic. Avantajul lui e că vine de la un club (n.r.: Ripensia Timişoara) unde a fost antrenat foarte bine (n.r.: de Alexandru Pelici). N-are deloc kilograme în plus, este într-o formă de invidiat. Aveam nevoie şi de Gabi Precup, de viteza sa şi de şuturile bune de la distanţă. Porecla lui e „gleznă fină” şi ne bucură că a decis să rămână definitiv la noi. Şi încă ceva: odată cu noile achiziţii, am crescut şi în ceea ce priveşte înălţimea pe teren, un lucru bun pentru acest sezon.

• Cum vedeţi situaţia echipei de anul acesta, faţă de cea de la începutul sezonului trecut?
– Anul trecut, când am intrat în Liga a III-a, nu ştiu dacă erau 2 oameni dintr-o sută care ne dădeau şanse la acest nivel. Mai ales că mulţi dintre jucătorii cu care am promovat ne-au şi părăsit înainte de start. Aproape toţi ne spuneau că n-o să rezistăm, nici financiar, nici calitativ, cu jucătorii. Dar n-a fost aşa! Şi, uitaţi-vă unde am ajuns, pe scheletul acela, făcut de Adi Popa! Situaţia noastră în clasament era mult mai bună, dacă n-am fi avut un ghinion teribil, atât la începutul turului, cât şi al returului. Am făcut remize în serie, când alte echipe le băteau de le zăpăceau pe formaţiile pe care noi nu le puteam învinge. A fost vorba doar de ghinion, am ratat de am înnebunit! Exemplu e meciul cu Hermannstadt 2, din retur, când am avut 7-8 ocazii, iar adversarii niciun şut pe poartă, şi era să-l pierdem. Am încasat un gol în minutul 89, pe contraatac, dar, noroc că a egalat Cristi Munteanu, în minutul 91. Aşa ceva nu am mai văzut, nu am avut ce să le reproşez băieţilor! Învingeam echipe puternice şi ne încurcam de cele mici. Sunt de neuitat victoriile consecutive de pe teren propriu cu „U” Craiova (2-0) şi Turnu Măgurele (1-0). În tur, am fost pe primul loc vreo 6-7 etape, iar pe 2 până în ultima etapă, cu acelaşi număr de puncte ca şi lidera, dar cu un golaveraj mai mic. Am remizat atunci la „U” Craiova II, când formaţia din Bănie a folosit patru jucători de Liga I, iar Turris a devenit campioană de iarnă.

„Va fi fotbal de calitate la Horezu şi în anii următori. Vom avea mereu o echipă frumoasă, aici, în Treapt”

• Care sunt atuurile echipei faţă de celelalte competitoare?
– În primul rând, aici există stabilitate totală în ceea ce facem, ne respectăm promisiunile faţă de jucători. Nu ar fi corect din partea noastră să fie altfel. Aici nu există înjurături, acuzaţii, bârfe. Când vezi că jucătorii trag pe teren şi fac tot ce se poate omeneşte pentru a învinge, chiar dacă iau bătaie, nu poţi decât să le mulţumeşti pentru efort şi să le strângi mâna că au jucat excelent. La Flacăra, la niciun meci, nu-i vezi pe jucători certându-se pe teren, nu există discuţii în contradictoriu, pentru că nu au voie să facă aşa ceva. Fiecare îşi vede de treaba lui, doar cei doi antrenori pot să vorbească, dar nu să-i certe pe jucători, ci să-i dirijeze. Am mers la unele meciuri în vestiar şi am stat liniştit pe bancă uitându-mă la ei, cum discută şi cum şi fac planul pentru joc. Îmi place enorm cât sunt de uniţi! Nu e nimeni aici care să nu fie de bună credinţă. Dacă ai jucători de bună credinţă, totul merge bine.

• Sunt şanse ca, pe viitor, din nucleul echipei să facă parte şi jucătorii pe care îi creşteţi acum la grupele de juniori?
– Pe lângă echipa mare, ne gândim desigur şi la viitor, iar în acest sens avem mulţi tineri talentaţi la grupele de juniori, pe care îi ţinem aproape, pentru că sunt de perspectivă. Cei mai reprezentativi sunt un jucător de doar 13 ani, originar tot din Horezu, pe care l-am băgat pe teren şi în amicalele din această vară. E extraordinar şi se pregăteşte fantastic de bine. Apoi, mai sunt doi din Vaideeni, ambii de 15 ani, jucători de forţă, în ciuda vârstei lor fragede. Ne trebuie un răgaz de vreo 2-3 ani ca să crească şi copiii noştri, iar atunci vom avea şi mai multe alternative pentru echipa mare. Probabil că ei vor forma nucleul Flacărei Horezu peste câţiva ani. Iar liderul generaţiei va fi Ştefan Chelcea, care, la doar 16 ani, e admirabil! Are viteză, iar dacă îl mai şi învăţăm cum să stea bine în teren, o să facem un super-jucător din el. Un lucru e sigur: va fi fotbal de calitate la Horezu şi în anii următori. Vom avea mereu o echipă frumoasă aici, în Treapt!